15 Οκτώβριος 2018, 16:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2018, 16:02

Ψήφο κατά συνείδηση ζήτησε ο Ζάεφ – Ξεκίνησε η μάχη για το Σύνταγμα της πΓΔΜ

  • ΠΓΔΜ: Το κόμμα του Ζάεφ απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές
    Ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υπερψηφίσουν την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών κάλεσε τα μέλη της Βουλής ο Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν κατά συνείδηση, «απελευθερωμένοι από τις πολιτικές και κομματικές πιέσεις». Στοχεύοντας στους αναποφάσιστους σημείωσε ότι με τη συμφωνία –που είναι «η καλύτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί»– ανοίγει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρέπει να αποφασίσετε αν θα το κερδίσουμε ή θα το χάσουμε αυτό», τόνισε.

Αίσθηση προκάλεσε η πρότασή του για εθνική συμφιλίωση και η προειδοποίηση ότι η μόνη εναλλακτική πρόταση είναι η απομόνωση και η επαναφορά του πολιτικού τραύματος των τελευταίων 27 ετών. Πρόκειται για μια αναφορά που σχετίζεται με την ταραχώδη πολιτική περίοδο των περασμένων ετών και ειδικά με τα βίαια επεισόδια που έγιναν στη Βουλή στις 27 Απριλίου 2016 όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE ξυλοκόπησαν τον Ζόραν Ζάεφ και βουλευτές του κόμματός του. Για τα επεισόδια εκείνα κατηγορούνται και πέντε βουλευτές του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος που είναι υπόδικοι, γι’ αυτό και πολλοί θεωρούν ότι ίσως εξετάζεται η χορήγηση αμνηστίας.

Από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ίλια Ντίμοβσκι υπογράμμισε ότι η Βουλή με την παρούσα σύνθεση δεν έχει τη νομιμοποίηση να αποφασίσει για την αλλαγή Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία χαρακτήρισε επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας.

Η συνεδρίαση της Βουλής της πΓΔΜ με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε σήμερα. Σύμφωνα με τον κανονισμό η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα ημέρες, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ πιο σύντομη. Για να πάρει την έγκριση του Σώματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 80 ψήφοι σε σύνολο 120.