15 Οκτώβριος 2018, 17:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2018, 16:26

Το Πωγώνι τίμησε τον Παύλο Μελά στον τόπο καταγωγής του, τον Παρακάλαμο

  • Το Πωγώνι τίμησε τον Παύλο Μελά στον τόπο καταγωγής του, τον Παρακάλαμο
    (Φωτ.: epirus-tv-news.gr)

Με επισημότητα τίμησε ο Δήμος Πωγωνίου τη μνήμη του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά στον τόπο καταγωγής του, τον Παρακάλαμο, όπου διατηρείται ακόμη ο οικογενειακός πύργος. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Παύλου Μελά από τις στρατιωτικές και πολιτειακές Αρχές, καθώς και μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολικών μονάδων της περιοχής. 

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης αναφέρθηκε στην καταγωγή του Μακεδονομάχου, εξήρε τον ηρωισμό και την τόλμη του, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει αυτές οι αρετές, να αποτελούν οδηγό για όλους.

«Σήμερα, που το Μακεδονικό ζήτημα αποτελεί για τη χώρα μας θέμα αιχμής, η δυναμική προσωπικότητα του Παύλου Μελά και η δράση του είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Στον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά αφιέρωσε ένα ποίημά του ο μεγάλος Κωστής Παλαμάς. "Σε κλαίει λαός", αναφέρουν οι στίχοι του ποιήματος, και μέσα σε τρεις λέξεις κλείνεται όλος ο ηρωισμός και η σπουδαιότητα αυτού του μεγάλου άνδρα. Η ελληνική ιστορία γράφει το όνομα του καπετάν Ζέζα με χρυσά γράμματα. Σε αυτόν τον μεγάλο ήρωα αξίζει κάθε δόξα και τιμή. Όλοι εμείς αισθανόμαστε ακόμη πιο υπερήφανοι γιατί ο Παρακάλαμος είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Παύλου Μελά. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον αγώνα και τη θυσία του γιατί η μνήμη είναι οδηγός για ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε ο Κ. Καψάλης.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημειώνοντας ότι επικρατεί προβληματισμός στην κοινωνία, ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Π.Ε. Ιωαννίνων των ΑΝΕΛ Βαγγέλης Κουτσής. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου, δασκάλα, συγγραφέας και μέλος του ΔΣ «Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς», που μίλησε για τη ζωή και τη δράση του Παύλου Μελά, ενώ παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό τόσο από τον αγώνα του όσο και από προσωπικές οικογενειακές του στιγμές.

Η τιμητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακάλαμου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ. Τζώρα.