15 Οκτώβριος 2018, 14:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2018, 13:53

BBC: Εκτενής η χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ

  • Δέκα νεκροί από ισραηλινή επίθεση με πυραύλους σύμφωνα με το Συριακό Παρατήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2
    Φωτ.: flickr.com / William Proby

Ο επταετής πόλεμος της Συρίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του BBC, το οποίο σε πρόσφατο αφιέρωμα του αναφέρεται στα χημικά όπλα της Συρίας και τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το καθεστώς Άσαντ εναντίον των πολιτών του.

Όπως υποστηρίζει η έρευνα του BBC Panorama και BBC Arabic, το καθεστώς Άσαντ πραγματοποίησε 106 χημικές επιθέσεις στη χώρα από το 2013.

Το 2013 ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, αναγκάστηκε να υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα και να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιο της χώρας του. Της απόφασης αυτή είχε προηγηθεί χημική επίθεση με το αέριο «σαρίν» στα προάστια της Δαμασκού, κάτι το οποίο προκάλεσε διεθνή πίεση στον Άσαντ να δεχθεί την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Για τα ευρήματα της έρευνας του το BBC επικαλείται μαρτυρίες από αντικειμενικούς και αμερόληπτους φορείς (διεθνείς οργανισμοί, ανθρωπιστικές και ιατρικές ομάδες, κτλ.) οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην εμφύλια διένεξη. Ταυτόχρονα, το βρετανικό δίκτυο παραδέχεται πως δεν έλαβε άδεια να επισκεφτεί τη χώρα, και συνεπώς η έρευνα βασίζεται σε φωτογραφίες, βίντεο και τις χρονικές συγκυρίες των επιθέσεων.


Χάρτης των 106 χημικών επιθέσεων στη Συρία (φωτ.: bbc.com)

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός, ο χρόνος, και η επιλογή των στόχων των επιθέσεων, υποδηλώνουν ξεκάθαρη κυβερνητική στρατηγική.

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός σύμφωνα με τις έρευνες είναι πως, όπως απεδείχθη, σχεδόν οι μισές επιθέσεις χημικών πραγματοποιήθηκαν από αέρος. Η παντοδυναμία της Συριακής αεροπορίας και η έλλειψη αεροσκαφών από την πλευρά της αντίστασης, αποδεικνύει την αδυναμία των αντικαθεστωτικών να εξαπολύσουν παρόμοιες επιθέσεις κατά του καθεστώτος.

Τέλος, το αφιέρωμα του BBC υποστηρίζει πως υπάρχουν απτές αποδείξεις χημικών επιθέσεων με ρουκέτες και από μεριάς Ισλαμικού Κράτους (ISIS).