23 Ιανουάριος 2014, 14:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:38

Η ελληνική μουσική μέσα από τους αιώνες στο...Λονδίνο

  • Η ελληνική μουσική μέσα από τους αιώνες στο...Λονδίνο

«Κάθε φορά που ανοίγω το στόμα μου δεν μπορώ να ξεφύγω, αν όχι από μια ελληνική λέξη, από τις αγγλικές που έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική γλώσσα. Αρκεί να σας αναφέρω τις λέξεις πολιτική και δημοκρατία».

Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων ο λόρδος Μπόσγουελ του βρετανικού κοινοβουλίου και πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων χθες κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο. Ήταν επίσημος καλεσμένος στην γιορτή για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα.

«Η ελληνική μουσική μέσα από τους αιώνες», ήταν ο τίτλος μιας σύντομης μουσικής αναδρομής από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, με θέματα επιμελημένα από τον βιολιστή Δρ Γιώργο Ζαχαρία. Ο νεαρός ταλαντούχος μουσικός τα τελευταία χρόνια, μετά από λαμπρές σπουδές σε Αθήνα και Λονδίνο, διαπρέπει στο εξωτερικό με τα κοντσέρτα του.

«Ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση γιατί έδειξε σε όλους το βάθος του ελληνικού πολιτισμού. Από την μουσική του Σείκελου από το 200 π.χ., στην Λειτουργική Βυζαντινή μουσική μέχρι τους μοντέρνους καιρούς. Η γιορτή αυτή έδειξε ακριβώς τον διαχρονικό ιστορικό πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και μάλιστα μέσα στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας ο οποίος ουσιαστικά ενσωματώνει την μακρά παρουσία του Ελληνισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Κωνσταντίνος Μπίκας.

Με την σειρά της η Δρ Βικτωρία Σολωμονίδου, μορφωτική σύμβουλος στην πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο η οποία είχε αναλάβει την επιμέλεια της όλης εκδήλωσης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πρόκειται για μια εξαιρετική συγκυρία ότι γιορτάσαμε σήμερα την έναρξη της Ελληνικής προεδρίας με μια συναυλία διαχρονικής ελληνικής μουσικής στην πνευματική καρδιά του ελληνισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας. Ο ναός κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τους πρωτοπόρους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν εδώ και έφτιαξαν το ελληνικό θαύμα της Μεγάλης Βρετανίας. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν ενέπνευσε μόνο σύγχρονα ρεύματα της βρετανικής τέχνης, αλλά επηρέασε και την βρετανική αρχιτεκτονική του 20αιώνα. Κυρίως όμως ο ναός αυτός φέρνει μέσα του όλες τις ελπίδες, τους πόθους και τις επιτυχίες του καραβιού του ελληνισμού που ταξίδεψε μέσα στα χρόνια και συνεχίζει να ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο ναός γέμισε με εκλεκτούς προσκεκλημένους. Ανάμεσα τους ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ. Γρηγόριος, πρέσβεις όλων των χωρών της Ε.Ε., βρετανοί βουλευτές, και δημοσιογράφοι όπως η Βικτώρια Χίσλοπ και η Μπέτανυ Χιούζ. Εκεί ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ αλλά και πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων τόσο από τα τμήματα νέων και αρχαίων ελληνικών σπουδών από όλη την Βρετανία όσο και από άλλους κλάδους της ακαδημαϊκής ζωής της χώρας. Το παρόν έδωσαν επίσης εκπρόσωποι της ομογένειας, της Κυπριακής ομοσπονδίας, της εφοπλιστικής κοινότητας, Έλληνες τραπεζίτες, φοιτητές , κ.α.

Πηγη: ΑΠΕ - ΜΠΕ