15 Οκτώβριος 2018, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2018, 09:20

ΠΓΔΜ: Στην Ολομέλεια η συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών

  • Έκδοση γκιουλενιστών ζητά η Τουρκία από τα Σκόπια
    (Φωτ.: EPA / Valdrin Xhemaj)

Στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου των Σκοπίων κατατίθενται σήμερα οι τέσσερις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει η πρόταση με τις τροποποιήσεις. Η συζήτηση θα διαρκέσει το περισσότερο δέκα μέρες και από την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει θα προκύψει εάν θα γίνει τροποποίηση του συντάγματος.

Οι τέσσερις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύνταγμα των Σκοπίων αφορούν στο συνταγματικό όνομα, το προοίμιο και δύο άρθρα.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη θετική ψήφο των δύο τρίτων της σκοπιανής Βουλής, δηλαδή τους 80 βουλευτές, ωστόσο εάν δεν θα τα καταφέρει η Βουλή θα διαλυθεί και εντός 60 ημερών θα προκηρυχθούν εκλογές. Με δεδομένες τις πιέσεις που ασκούνται από τη Δύση για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, ίσως ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να πείσει τους βουλευτές που απαιτούνται να τον ακολουθήσουν.

Πάντως, ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι διαμηνύει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροποποιήσεων και διαψεύδει πως υπάρχουν διαρροές στο κόμμα του.