15 Οκτώβριος 2018, 09:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτώβριος 2018, 09:21

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Εξέταση αίματος θα προβλέπει την εξέλιξη της

  • Σκλήρυνση κατά πλάκας: Εξέταση αίματος θα προβλέπει την εξέλιξη της
    (Φωτ.: pixabay.com)

Μια αιματολογική εξέταση που βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο θα μπορεί να προβλέπει την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας στους ασθενείς που έχουν ήδη προσβληθεί από αυτήν. Έτσι, οι γιατροί θα μπορούν να παρακολουθούν αν ο ασθενής ανταποκρίνεται στη θεραπεία από την αρχή της εφαρμογής της ή αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε άλλο θεραπευτικό σχήμα.

Η εξέταση θα γίνεται με τη χρήση ενός βιοδείκτη, ο οποίος έπειτα από μια απλή αιμοληψία θα καταγράφει την ποσότητα των νευροϊνιδίων, τα οποία όταν βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα αποτελούν ένδειξη για την καλύτερη πρόγνωση της πάθησης.

Αν δηλαδή τα νευροϊνίδια εντοπίζονται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα, σημαίνει ότι ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία της απομυελίνωσης, δηλαδή της φθοράς που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση.

Η ανακοίνωση για τη νέα εξέταση έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και τη Μελέτη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, το οποίο πραγματοποιείται στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τεχνογνωσία για την παρασκευή και τη διάθεση αυτού του τεστ στους ασθενείς ήδη υπάρχει, όμως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι την κανονική χρήση του, καθώς χρειάζεται να γίνει μεγάλη έρευνα για να αξιολογηθεί η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.Κ.