14 Οκτώβριος 2018, 13:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2018, 13:09

Τα συμπτώματα του διαβήτη είναι ορατά ακόμη και δέκα χρόνια πριν τη διάγνωση!

  • Τα συμπτώματα του διαβήτη είναι ορατά ακόμη και δέκα χρόνια πριν τη διάγνωση!

Τα προειδοποιητικά συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να εντοπιστούν αρκετά χρόνια πριν τη διάγνωση, ενώ ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να μπερδέψει τους γιατρούς και να περάσει απαρατήρητος αν ο ασθενής έχει περάσει την ηλικία των 30 ετών!

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν αυτές τις μέρες, οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πρόληψη και οι βελτιώσεις στον καθημερινό τρόπο ζωής πρέπει να γίνονται από πάρα πολύ νωρίς.

Σε ό,τι αφορά τον διαβήτη τύπου 2, επιστήμονες στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρων και η αντίσταση στην ινσουλίνη υπάρχουν στα άτομα που αργότερα εμφανίζουν τη νόσο προτού καν αυτά μπουν στο προδιαβητικό στάδιο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 2005-2016 με την συμμετοχή 27.000 ατόμων ηλικίας από 30 έως 50 ετών (κυρίως άνδρες). Κατά τη διάρκεια της μελέτης εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2 οι 1.067 από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε παρουσίαζαν τα δύο βασικά συμπτώματα ακόμη και δέκα χρόνια προτού γίνει η διάγνωση.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τα άτομα που κατά τη μελέτη βρέθηκαν στο προδιαβητικό στάδιο, με τη διαφορά ότι τα συμπτώματα ήταν πιο ήπια. Για τον λόγο αυτόν, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ύπαρξη του προδιαβητικού σταδίου δείχνει πως τα συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν ακόμη και 20 χρόνια πριν την πραγματική διάγνωση.

Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Χιρογιούκι Σαγκεσάκα από το Νοσοκομείο Αϊζάουα τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γίνεται νωρίς κάποιο είδος παρέμβασης, είτε μέσω φαρμάκων είτε με βασικές αλλαγές στην καθημερινότητα.

Η μελέτη για τον διαβήτη τύπου 1 έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Έξετερ στη Βρετανία.

  • Με πληροφορίες από το BBC.