14 Οκτώβριος 2018, 13:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2018, 13:19

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για το θαλάσσιο εμπόριο στην αρχαιότητα

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για το θαλάσσιο εμπόριο στην αρχαιότητα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΥΠΠΟΑ / Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης / STR)

Ποια είδη εμπορικών προϊόντων έφερνε ο... άνεμος στην αρχαία Θεσσαλονίκη; Ποιες ήταν οι θαλάσσιες διαδρομές που ακολουθούσαν οι ναυτικοί εκείνης της εποχής, περιπλανώμενοι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο; Απαντήσεις σ' αυτά και σε άλλα ερωτήματα θα λάβουν μαθητές και μαθήτριες της Δ' Δημοτικού από δύο σχολεία της Θεσσαλονίκης, που θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου και θα έχει τίτλο «Όσα φέρνει ο άνεμος στην αρχαία Θεσσαλονίκη».

Οι θέσεις για τα σχολεία έχουν ήδη καλυφθεί, είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχαιολόγος, υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ), Χάρης Τσούγγαρης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει θέμα τα είδη των εμπορικών προϊόντων που κατέφθαναν στη Θεσσαλονίκη από τόπους μακρινούς με ιστιοφόρα πλοία και αποτελεί μία από τις δράσεις του ΑΜΘ, στο πλαίσιο συμμετοχής του στην πανελλαδική δράση του ΥΠΠΟΑ, «Περιβάλλον και Πολιτισμός».

Θέμα του φετινού εορτασμού είναι ο άνεμος και φέρει τον τίτλο «Πνοές Ανέμων». Το ΑΜΘ εστιάζει την προσοχή του στη συμβολή του αέρα στις τέχνες και τη ναυσιπλοϊα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα βιωματικό παιχνίδι αναζήτησης ασυνήθιστων, εισηγμένων έργων τέχνης στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου, πρόσθεσε ο κ. Τσούγγαρης. «Ξεκινώντας από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου, που περιλαμβάνουν αντικείμενα που έχουν ταξιδέψει από πολύ μακριά για να φθάσουν στη Θεσσαλονίκη, θα δημιουργήσουμε δύο “διαδρομές” για τους μαθητές μοιράζοντας κάθε σχολικό τμήμα σε δύο ομάδες»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και με τον αρχαιολόγο και μέλος του συλλόγου Γιώργο Ασημακόπουλο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευρύκλεια Σοφιανού.