14 Οκτώβριος 2018, 16:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2018, 15:56

Το παραδοσιακό ψωμί που μεγαλώνει γενιές στην Αργυρούπολη του Πόντου

Τελικά η παράδοση μπορεί να αποτελέσει μέσο ανάπτυξης και ευημερίας. Αυτό τουλάχιστον συνέβη στο χωριό Αράκιοϊ της επαρχίας Κιουρτούν στον νομό Αργυρούπολης, όπου υπήρχε μεγάλη παράδοση στο χωριάτικο ψωμί.

Οι νοικοκυρές αφού το ζύμωναν με παλιά ξινή μαγιά εκατό ετών, το έψηναν στους πατροπαράδοτους φούρνους και μοσχοβολούσε όλο το χωριό.

Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες έψηναν το ψωμί και το μετέφεραν με άλογα ή μουλάρια πάνω στα παρχάρια, για να το πουλήσουν στους παρχαρέτες, που δεν είχαν τη δυνατότητα να ψήσουν το δικό τους ψωμί.

Σταδιακά, το ψωμί του χωριού έγινε φημισμένο και έτσι χτίστηκαν εκεί 15 παραδοσιακοί φούρνοι, που λειτουργούν επαγγελματικά και ψήνουν ψωμί σε ξύλα ολόκληρο το 24ωρο, για να τα στείλουν σε καταστήματα, ακόμη και στους γειτονικούς νομούς.

Το κάθε ψωμί ζυγίζει περίπου τέσσερα κιλά και μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και επτά μέρες, χωρίς να ξεραθεί ή να μουχλιάσει. Φυσικά, η παρασκευή του γίνεται με αλεύρι που βγαίνει από τοπικό σιτάρι, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στη μοναδικότητά του.

Gallery