13 Οκτώβριος 2018, 23:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2018, 23:50

Σόιμπλε: Η Μέρκελ δεν είναι πια αδιαμφισβήτητη

  • Σόιμπλε: Η Μέρκελ δεν είναι πια αδιαμφισβήτητη
    Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (φωτ.: EPA / Rainer Jensen)

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για ενδεχόμενο σημαντικών ανακατατάξεων μετά τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία και την Έσση, απευθύνοντας σαφή προειδοποίηση για τη σταθερότητα της εξουσίας Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, η καγκελάριος «δεν είναι πλέον τόσο αδιαμφισβήτητη» όπως τις προηγούμενες τετραετίες. 

Σε συνέντευξη του στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό SWR, ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής θεωρεί «πιθανή» την επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ, εφόσον η ίδια το θελήσει, στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών. Δεν αποκλείει, όμως, και το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η Γερμανίδα καγκελάριος. 

Αποφασιστικοί παράγοντες στο συνέδριο του Δεκεμβρίου θα είναι οι εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή (14/10) και τα αποτελέσματα για τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU). Πολύ περισσότερο, ωστόσο, για το ίδιο της το κόμμα, το CDU, θα είναι οι εκλογές σε δύο εβδομάδες στο κρατίδιο της Έσσης. Οι εκλογές «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές» και ενδεχομένως «να έχουν και επιπτώσεις για την ομοσπονδιακή πολιτική και συνεπώς και για το κύρος της καγκελαρίου», εκτιμά ο Β. Σόιμπλε.

Ενώ εκφράζεται υπέρ της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η εσωκομματική πίεση στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε περίπτωση που υποστούν σοβαρές απώλειες στις εκλογικές αναμετρήσεις στα δύο κρατίδια.

Αλλά και η Μέρκελ φαίνεται να μην αποκλείει εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις πιθανές συνέπειες των εκλογών της Βαυαρίας σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε πως και η ίδια γνωρίζει «ότι δεν ζούμε σε πολύ εύκολες εποχές».