13 Οκτώβριος 2018, 18:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2018, 18:43

ΠΓΔΜ: Τη Δευτέρα η κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή για την αλλαγή συντάγματος

  • ΠΓΔΜ: Στις 21 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές
    Το κτήριο της Βουλής της πΓΔΜ (φωτ.: paigetaylorevans.com)

Τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ η συζήτηση για την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος της χώρας. Αργά χθες το βράδυ, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Σκοπιανού Κοινοβουλίου και στην ψηφοφορία που ακολούθησε δέκα βουλευτές (της συμπολίτευσης) ψήφισαν υπέρ της κυβερνητικής πρότασης και επτά (της αντιπολίτευσης) κατά.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών –πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ για αλλαγή συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οκτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή. Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / N. Φραγκόπουλος.