13 Οκτώβριος 2018, 17:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Οκτώβριος 2018, 17:17

Νίκαια: Κοιμήθηκε εν Κυρίω ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος Κοντογιάννης

  • Νίκαια: Κοιμήθηκε εν Κυρίω ο αρχιμανδρίτης Προκόπιος Κοντογιάννης
    Εικόνα από την βράβευση του π. Προκόπιου από την Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας το 2012 (φωτ.: Facebook / Αρχοντία Παπαδοπούλου)

Κοιμήθηκε εν Κυρίω, την Παρασκευή (12/10) το βράδυ, ο Βουρλιώτης αρχιμανδρίτης και προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Νικαίας, π. Προκόπιος Κοντογιάννης. Ήταν Μικρασιάτης δεύτερης γενιάς, παιδί πολυμελούς οικογένειας βιοπαλαιστών, που εργάστηκε σκληρά από νεαρή ηλικία και σπούδασε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Υπηρέτησε τον άνθρωπο και την Εκκλησία του Χριστού σχεδόν εβδομήντα χρόνια. Τα εξήντα από αυτά στον αγαπημένο του ναό, τον Άη Νικόλα. Ο παπά Προκόπης τράνταζε με την εξαίσια φωνή του, που λύγιζε από συγκίνηση και θερμή ευλάβεια, τον ναό. Ακραιφνής Μικρασιάτης αγωνιζόταν για τη διατήρηση του Μικρασιατικού πολιτισμού και αφιερώθηκε ολόψυχα στην προσφυγική Νίκαια, ενώ μπορούσε να ανέβει σε υψηλότερα αξιώματα.

Με τον δυνατό λόγο του στηλίτευε κάθε κακώς κείμενο που αφορούσε την κοινωνία και τον αδύναμο άνθρωπο. Τόσο προσωπικά όσο και ως πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας, που ήταν πάντα δίπλα μας, εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις αδελφές και τα ανήψια του, στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας και στους ιερείς του Αγίου Νικολάου. Ο Θεός ας τον αναπαύει «ένθα οι δίκαιοι και οι άγιοι αναπαύονται». Ελαφρύ το χώμα της νικαιώτικης γης που θα σε σκεπάσει, αγαπημένε μου πάτερ Προκόπιε.