12 Οκτώβριος 2018, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2018, 17:28

Τουρκία: Ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον

  • Τουρκία: Ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον
    Ο Άντριου Μπράνσον (στο μέσο) κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του στο δικαστήριο (φωτ.: EPA / Taylan Yildirim)

Μετά από μια μακρά περίοδο έντασης στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα εξαιτίας και της συνεχιζόμενης κράτησης του Αμερικανού Άντριου Μπράνσον, τουρκικό δικαστήριο της Σμύρνης διατάσσει την απελευθέρωση του πάστορα που το τελευταίο διάστημα ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι δικαστές κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση τον καταδίκασαν σε φυλάκιση τριών ετών, ενός μήνα και δεκαπέντε ημερών, ποινή που αντιστοιχεί στο διάστημα που παρέμεινε προφυλακισμένος.

Αυτό σημαίνει ότι ο Άντριου Μπράνσον μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις ΗΠΑ.

Οι τουρκικές Αρχές τον κατηγορούσαν για σχέσεις με Κούρδους αυτονομιστές και για σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιούλεν, ενώ ήταν ύποπτος και για κατασκοπεία. Οι δικαστές για την απόφασή τους έλαβαν υπόψη και το γεγονός ότι υπήρξαν μάρτυρες που άλλαξαν την κατάθεσή τους.

Η Ουάσινγκτον, που άσκησε ασφυκτική πίεση στην Άγκυρα ακόμα και με κυρώσεις και τελωνειακούς δεσμούς, εδώ και καιρό ζητούσε την χωρίς όρους απελευθέρωση του πάστορα που διέμενε αρκετά χρόνια στην Τουρκία, ισχυριζόμενη ότι τα στοιχεία δεν δικαιολογούσαν την κράτηση. Εάν κρινόταν ένοχος για όλες τις κατηγορίες ο Άντριου Μπράνσον ήταν αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 35 χρόνια. Ο συνήγορός του έχει ήδη προσφύγει και στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου ήρθε μέσω Twitter. «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά [στην υπόθεση] του πάστορα Μπράνσον!», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να γυρίσει σύντομα και με ασφάλεια στις ΗΠΑ.