12 Οκτώβριος 2018, 15:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2018, 15:32

Νέοι θησαυροί από την «Οικία των Θρανίων» στο προϊστορικό Ακρωτήρι Θήρας (φωτο)

 • Νέοι θησαυροί από την «Οικία των Θρανίων» στο προϊστορικό Ακρωτήρι Θήρας (φωτο)
  Το μαρμάρινο πρωτοκυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο που βρέθηκε μέσα στη λάρνακα (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
 • Νέοι θησαυροί από την «Οικία των Θρανίων» στο προϊστορικό Ακρωτήρι Θήρας (φωτο)
  Οι μικρές ορθογώνιες πήλινες λάρνακες (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
 • Νέοι θησαυροί από την «Οικία των Θρανίων» στο προϊστορικό Ακρωτήρι Θήρας (φωτο)
  Δύο μαρμάρινοι πρωτοκυκλαδικοί κρατηρίσκοι, μαρμάρινη φιάλη και αλαβάστρινο αγγείο (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
 • Νέοι θησαυροί από την «Οικία των Θρανίων» στο προϊστορικό Ακρωτήρι Θήρας (φωτο)
  Μάζα πηλού σε ωοειδή διαμόρφωση στις δύο μικρότερες λάρνακες (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Για τους αρχαιολόγους είναι η «Οικία των Θρανίων», ένα σημαντικό δημόσιο κτήριο στο Ακρωτήρι Θήρας. Εκεί το 1999 βρέθηκε ο περίφημος χρυσός αίγαγρος που σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας. Στο ίδιο κτήριο κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών βρέθηκαν αμφορείς και μικρές ορθογώνιες πήλινες λάρνακες, κάτω από επιχώσεις καταστροφής – έτσι «αποδεικνύεται» ότι ο προϊστορικός οικισμός συνεχίζει να δίνει σημαντικά ευρήματα και να θέτει νέα ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα.

Από τον πυθμένα της μικρής λάρνακας που εντοπίστηκε στη βορειοδυτική γωνία της Οικίας των Θρανίων οι αρχαιολόγοι έβγαλαν ένα μαρμάρινο πρωτοκυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο, το οποίο ήταν τοποθετημένο διαγώνια.

Στη δε νοτιοανατολική γωνία βρέθηκε άλλη μία ομάδα λαρνάκων: οι δύο μικρότερες περιείχαν μάζα πηλού σε ωοειδή διαμόρφωση, ενώ στη μεγαλύτερη είχαν τοποθετηθεί σε ανεστραμμένη θέση δύο μαρμάρινοι πρωτοκυκλαδικοί κρατηρίσκοι, αλλά και μία μαρμάρινη φιάλη και ένα αλαβάστρινο αγγείο.

Η συνεχιζόμενη έρευνα στο Ακρωτήρι αποκαλύπτει σταδιακά έναν χώρο τελετουργικών πράξεων πολύ κοντά στην Ξέστη 3 στο νότιο όριο του οικισμού, το οποίο ένα σημαντικό δημόσιο κτήριο με πλούσια τοιχογραφική διακόσμηση. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, τα νέα ευρήματα σχετίζονται με τις αντιλήψεις και τις δοξασίες της θηραϊκής κοινωνίας, «και προκαλούν ερεθίσματα για νέα ερμηνευτική ώθηση σε ουσιώδη ερωτήματα για την ιδεολογία και πιθανώς τη θρησκεία της κοινωνίας του προϊστορικού Αιγαίου».


Η Οικία των Θρανίων (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Επικεφαλής της ανασκαφής ήταν ο ομότιμος καθηγητής Χρήστος Ντούμας. Οι εργασίες τελούν υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας με τη χορηγία του Kaspesky Lab.