12 Οκτώβριος 2018, 12:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Οκτώβριος 2018, 12:10

Αναστέλλονται οι εκτοξεύσεις των Soyuz – Πού οφείλεται η βλάβη (βίντεο)

  • Αναστέλλονται οι εκτοξεύσεις των Soyuz – Πού οφείλεται η βλάβη (βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Την αναστολή των εκτοξεύσεων των επανδρωμένων Soyuz μέχρι να βρεθούν τα αίτια του χθεσινού ατυχήματος ανακοίνωσε η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roskosmos), ενώ παράλληλα βρίσκεται και εξέλιξη ποινική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπήρξαν παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας.

Ο διαστημικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και πλήρωμα τον Αμερικανό αστροναύτη Νικ Χαγκ και τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξέι Οβτσίνιν.

Ωστόσο, λιγότερο από δύο λεπτά αργότερα κατέπεσε σε στέπα του Καζακστάν. Το πλήρωμα χρησιμοποιώντας τα αλεξίπτωτα εγκατέλειψε εγκαίρως την κάψουλα, αλλά δέχτηκε πολύ ισχυρές g δυνάμεις μιας και την ώρα του ατυχήματος ταξίδευαν με ταχύτητα σχεδόν 7.463 χλμ. την ώρα. Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τους δύο άνδρες περίπου 400 χλμ. ανατολικά του κοσμοδρομίου.

Το Interfax μετέδωσε ότι η βλάβη οφείλεται σε σύγκρουση του πρώτου και του δεύτερου «ορόφου» του πυραύλου, και ότι οι ρωσικές Αρχές κατάσχεσαν έγγραφα στο πλαίσιο της έρευνας που διατάχθηκε.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν ανακοίνωσε ότι ο Νικ Χαγκ και ο Αλεξέι Οβτσίνιν θα πετάξουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την άνοιξη του 2019. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της NASA Μπράντι Ντιν, ο αστροναύτης και ο κοσμοναύτης κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής εκτόξευσης από την κάψουλα δέχτηκαν g δυνάμεις μεγαλύτερες από αυτές που κανονικά αντέχει ο άνθρωπος, αλλά, όπως τόνισε, και οι δύο έχουν λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση για τέτοιες καταστάσεις.