11 Οκτώβριος 2018, 19:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2018, 18:27

Ρωσία: Ανησυχία για την υγεία του πληρώματος του Soyuz

  • Ρωσία: Ανησυχία για την υγεία του πληρώματος του Soyuz
    Εικόνα από την άφιξη του πληρώματος του Soyuz MC-10 στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ (Φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov / POOL)

Η κατάσταση της υγείας των αστροναυτών του διαστημοπλοίου Soyuz MC-10 «δεν είναι εντελώς καλή», μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

«Τα μέλη του πληρώματος του διαστημοπλοίου Soyuz MC-10 εξετάστηκαν από γιατρούς, η κατάσταση τους δεν είναι εντελώς καλή», δήλωσε η πηγή χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «σύντομα θα μεταφερθούν με ειδική πτήση στο αεροδρόμιο Τσκάλοφσκι στη Μόσχα και εν συνεχεία στην πόλη των Άστρων», όπου διαμένουν οι αστροναύτες.

Το διαστημόπλοιο Soyuz MC-10 προσγειώθηκε σε στέπα του Καζακστάν μετά το ατύχημα που σημειώθηκε στον πύραυλο φορέα ελάχιστο χρόνο μετά την εκτόξευσή του και ενώ επρόκειτο να μεταφέρει το πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Όταν σημειώθηκε η βλάβη, ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσίνιν διατήρησε την ψυχραιμία του και με απολύτως ήρεμη φωνή κατά την απευθείας αναμετάδοση είπε: «Πρόβλημα στους κινητήρες επιτάχυνσης, δύο λεπτά 45 δευτερόλεπτα. Πρόβλημα στους κινητήρες επιτάχυνσης, ήταν μια σύντομη πτήση»!

Σύμφωνα με τη NASA, εκείνη τη στιγμή ο Αλεξέι Οβτσίνιν και το δεύτερο μέλος του πληρώματος, ο αστροναύτης Νικ Χέιγκ, ταξίδευαν με ταχύτητα σχεδόν 7.463 χιλιόμετρα την ώρα. Εφοδιασμένη με αλεξίπτωτα, η κάψουλά τους τούς έφερε πίσω στη Γη, όμως παρόλα αυτά οι δύο άνδρες υποβλήθηκαν σε πολύ υψηλή πίεση.

Αφού έλαβαν τη βοήθεια των συνεργείων διάσωσης μερικά λεπτά μετά την αναγκαστική προσγείωσή τους, μεταφέρθηκαν στο Τζεζκαζγκάν, μια πόλη 80.000 κατοίκων. Ο Roskosmos ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία των δύο ανδρών να κάθονται χαλαροί σε έναν καναπέ, ενώ οι γιατροί τους παίρνουν την πίεση.

Αυτή ήταν η δεύτερη πτήση για τον 47χρονο Ρώσο επιστήμονα, ο οποίος το 2016 πέρασε στο διάστημα 172 ώρες.

Οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες ακολουθούν μια πολύ απαιτητική εκπαίδευση πριν από κάθε αποστολή στο διάστημα, η οποία περιλαμβάνει διελεύσεις από συσκευές φυγοκέντρησης και ασκήσεις σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, που έχουν σκοπό κυρίως να τους μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΧ-Μ.ΜΕΝ.