11 Οκτώβριος 2018, 14:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2018, 14:23

Η συγγνώμη του Στάινμαϊερ για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα

  • Η συγγνώμη του Στάινμαϊερ για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα
    Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: twitter.com/primeministergr)

Τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάντησε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Ο  Γερμανός πρόεδρος δήλωσε πως δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες.

Στη συνέχεια, συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος μίλησε για νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για τις δύο χώρες να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας. Ταυτόχρονα, προσέθεσε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε».

Τις «άριστες», όπως δήλωσε, διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, υπογράμμισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντηση του με τον Γερμανό ομόλογο του στο Προεδρικό Μέγαρο. Συγκεκριμένα, ο Παυλόπουλος τόνισε πως τόσο οι ίδιοι (οι δύο πρόεδροι δηλαδή), όσο και οι χώρες τους, συμμερίζονται το κοινό όραμα για την Ευρώπη.

Των συναντήσεων είχε προηγηθεί επίσκεψη του Στάινμαϊερ το πρωί της Πέμπτης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι, όπου σε μία συμβολική κίνηση ο Γερμανός Πρόεδρος με τη σύζυγό του άφησαν ένα μπουκέτο λευκά τριαντάφυλλα για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού στη χώρα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.