11 Οκτώβριος 2018, 00:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτώβριος 2018, 00:03

Ο Γ. Καμίνης δεν θα διεκδικήσει ξανά τη δημαρχία της Αθήνας

  • Ο Γ. Καμίνης δεν θα διεκδικήσει ξανά τη δημαρχία της Αθήνας
    Ο Γιώργος Καμίνης (φωτ. αρχείου: Facebook / Δήμος Αθηναίων)

Την απόφασή του να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας για τρίτη συνεχόμενη φορά ανακοίνωσε ο Γιώργος Καμίνης στη συνεδρίαση της δημοτικής του ομάδας που ολοκληρώθηκε το απόγευμα. «Ήδη από το 2010 υποστήριζα ότι μία θητεία δεν αρκεί, δύο όμως είναι ικανές να δείξουν τι μπορεί να κάνει ένας δήμαρχος. Δύο θητείες είναι αρκετές για να αποδείξουμε πόσο σεβαστήκαμε το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες της Αθήνας. Το υποστηρίζω και σήμερα. Μπορεί οι καιροί να είναι ιδιαίτεροι, και όλα να γίνονται πολύ πιο δύσκολα και αργά, αλλά όντως σε δύο θητείες δείξαμε ποιοι είμαστε, τι μπορούμε να κάνουμε και προς ποια κατεύθυνση μπορούμε να πάμε την πόλη. Η πόλη έχει, επιτέλους, πόρους και στρατηγικό σχέδιο και ο δήμος οργάνωση.

»Τρίτη εντολή από το εκλογικό σώμα δεν θα διεκδικήσω» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ο απερχόμενος δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση που ήταν ο Δήμος Αθηναίων όταν πρωτοεξελέγη και τι κατάφερε να πραγματοποιήσει παρότι, όπως είπε, η εκλογή της δημοτικής του αρχής συνέπεσε με το ξέσπασμα της κρίσης. Τόνισε μεταξύ άλλων: «Βρήκαμε έναν δήμο βυθισμένο στα χρέη και τον κάναμε πλεονασματικό. Έναν δήμο μαθημένο στη σπατάλη και την κακοδιοίκηση και τον νοικοκυρέψαμε. Έναν δήμο όπου η φιλανθρωπία αφορούσε μερικούς εκατοντάδες και μετατρέψαμε την Αθήνα σε πόλη αλληλεγγύης για χιλιάδες συμπολίτες μας. Έναν δήμο κομματικό μαγαζί και εντούτοις διοικήσαμε και διοικούμε με πολιτική αχρωματοψία, επιβραβεύοντας τους καλύτερους. Έναν δήμο έργων βιτρίνας και φτιάξαμε έναν δήμο με σχέδιο και υποδομές. Έναν δήμο ουσιαστικά ανύπαρκτο στη διεθνή σκηνή και τον κάναμε σημείο αναφοράς και παράδειγμα στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα στον κόσμο. Έναν δήμο συντηρητικό και φοβικό απέναντι στο καινούργιο και τον ενδυναμώσαμε, τον κινητοποιήσαμε και τον πήραμε μαζί μας.

»Μια πόλη που είχε να δει έργο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια πόλη παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγήν για τις επιπτώσεις της κοινωνικοοικονομικής κρίσης και φτιάξαμε μια πόλη ανοιχτή στην κοινωνία, ανθεκτική στις κρίσεις, ανεκτική στη διαφορετικότητα και πολύχρωμη, ελκυστική διεθνώς. Βρήκαμε σε μία πόλη, όπου κληθήκαμε να ανταποκριθούμε στα κενά που άφηνε η απουσία του κράτους, με τις ελάχιστες αρμοδιότητες που διαθέτουμε και όμως δεν καταθέσαμε τα όπλα. Βρήκαμε έναν δήμο με γραφομηχανές και fax και φτιάξαμε έναν δήμο με οπτικές ίνες και ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.