10 Οκτώβριος 2018, 19:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2018, 18:48

Δηλώσεις Τσίπρα, Αναστασιάδη, Σίσι στη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

  • Δηλώσεις Τσίπρα, Αναστασιάδη, Σίσι στη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
    Ο Αλ. Τσίπρας (Κ) με τον Νίκο Αναστασιάδη (Δ) και τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (Α) κάνουν δηλώσεις στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας τους για τη συνανάπτυξη, τη συνεργασία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, τη γεωστρατηγική αξία της και τη σημασία της σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων, υπογράμμισαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κατά διάρκεια των δηλώσεών τους, στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε το ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας και τον «αναντικατάστατο ρόλο της Αιγύπτου για όλη την περιοχή μας».

Από την Ελούντα της Κρήτης, η οποία όπως σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξηγώντας την επιλογή της συνάντησης, «αποτελεί εδώ και χιλιετηρίδες σταυροδρόμι των πολιτισμών μας και πολιτιστικό και οικονομικό στραυροδρόμι της Μεσογείου με ιδιαίτερα σημαντική γεωστρατηγική αξία», οι τρεις ηγέτες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση, στις συνομιλίες τους, στις περιφερειακές εξελίξεις και την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών.

Τονίζοντας το βάρος που δόθηκε στη συζήτηση για την ενέργεια, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Κρήτη θα είναι ενεργειακά αυτόνομο νησί, καθώς ολοκληρώνεται η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-ηπειρωτικής Ελλάδας και θα καταστεί και κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Υπογράμμισε ότι συζήτησαν γενικότερα για τις αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, «στις οποίες πρωτοστατούν οι χώρες μας και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των νέων ενεργειακών διόδων από απειλές, μεταξύ άλλων και μέσω της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες». Επισήμαναν «τις μεγάλες ευκαιρίες» που ανοίγονται για μεταφορά LNG μέσω των σταθμών στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και λόγω της ανάπτυξης του EastMed, του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου στην Κρήτη και από εκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι τρεις ηγέτες, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμφώνησαν ότι το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός του αποτελούν τη μόνη βάση, στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν σταθερές σχέσεις φιλίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως εξέφρασαν τη στήριξή τους «στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της και να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχουν οι εξορύξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου για όλον τον κυπριακό λαό, δηλαδή τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους». Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι στη διμερή συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν περαιτέρω, «καθώς αντιλαμβανόμαστε και οι δύο τη μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των χωρών μας» και συμφώνησαν να βρουν τον τρόπο να παρακάμψουν τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για αυτό το ζήτημα.

Ως προς το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Υπογραμμίσαμε τη διαρκή στήριξή μας στην προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη για λύση στο Κυπριακό, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και εκφράσαμε τη στήριξή μας στην επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών». Πρόσθεσε ότι «ως Ελλάδα, υποστηρίζουμε την επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά υποστηρίζουμε σταθερά ότι η επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την ασφάλεια πρέπει να γίνει από το σημείο που τερματίστηκαν οι προηγούμενες συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί» πρόσθεσε.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση. Επισήμαναν την υποστήριξή τους στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης του ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ για τη Λιβύη για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα και χαιρέτισαν τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου για την αποκλιμάκωση των βίαιων εντάσεων στη Λωρίδα της Γάζας και για τη συμφιλίωση.

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Κοινή Διακήρυξη, που υιοθέτησαν οι τρεις ηγέτες, αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα στην υλοποίηση του οράματος και των προτεραιοτήτων του τριμερούς μηχανισμού, που ήδη έχει παρουσιάσει αποτελέσματα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο προς όφελος των λαών των τριών χωρών. Τόνισε, δε, την αποφασιστικότητα των τριών για εντατικοποίηση του διαλόγου, ώστε να επιτύχουν ακόμα βαθύτερες συνεργασίες σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, κάνοντας κι εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στον ενεργειακό τομέα. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο που θα αποτελέσει συνδετικό κρίκο στις σχέσεις των τριών χωρών, πέρα από τον Eastmed είναι και ΕuroAfrica Interconnector, «δίνοντας μία άλλη διάσταση στη δυναμική των χωρών μας».

Τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ως ακλόνητου πυλώνα της συνεργασίας στην περιοχή τόνισε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου πρόσθεσε ότι αυτή η εταιρική πορεία δεν πηγάζει μόνο από τη γεωγραφική γειτνίαση, αλλά απορρέει και από τον κοινό παρονομαστή, διαπολιτισμικό ή ιστορικό, που έχει μορφοποιηθεί εδώ και αιώνες. Ευχαρίστησε τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Αναστασιάδη για τις προσπάθειες που καταβάλλουν «για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της τριμερούς συνεργασίας, πάντα έχοντας υπόψη την ανάγκη διατήρησης της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Σημείωσε ακόμη ότι τα κοινά έργα και η τριμερής συνεργασία σε αυτά είχαν ιδιαίτερη προτεραιότητα στις συζητήσεις. Πρόσθεσε ότι τόνισαν την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων, «έχοντας υπόψη ότι οι χώρες μας κατέχουν ιδιαίτερα σημαντικά γεωστρατηγικά» και επισήμαναν την ανάγκη και δυνατότητα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, την ηλεκτρική ενέργεια και άλλους τομείς.

Για το Κυπριακό είπε πως υπογράμμισαν την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου με βάση τις διατάξεις της διεθνούς νομιμότητας, των διεθνών ψηφισμάτων, χωρίς να υπάρχει κηδεμονία από τη μία πλευρά επί της άλλης. Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι μίλησε για ταύτιση απόψεων σε θέματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, το Παλαιστινιακό, την κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη –όπου ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του– σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω αιματοχυσίας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.