10 Οκτώβριος 2018, 22:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2018, 21:15

Κίνδυνος για ξέπλυμα χρήματος από ευρωπαϊκά προγράμματα για χρυσή βίζα

  • Η «χρυσή βίζα» προσελκύει το ενδιαφέρον των Δυτικών Βαλκανίων

Τα προγράμματα που εφαρμόζουν κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προσφέρουν διαβατήρια και άδειες διαμονής σε πλούσιους αλλοδαπούς δημιουργούν τον κίνδυνο για ξέπλυμα χρήματος, καθώς σε κάποια από αυτά δεν υπάρχει σωστή διαχείριση, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οργανώσεις ακτιβιστών. Τέτοιου είδους προγράμματα που προσφέρουν υπηκοότητα ή δικαιώματα διαμονής με αντάλλαγμα μεγάλες επενδύσεις εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή σε δεκατρείς χώρες της ΕΕ: Αυστρία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ελλάδα, Λετονία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βρετανία, Βουλγαρία, Ολλανδία και Γαλλία. Η Ουγγαρία τερμάτισε το δικό της πρόγραμμα.

«Εάν έχεις πολλά χρήματα που έχεις αποκτήσει με αμφίβολα μέσα, το να εξασφαλίζεις μια νέα πατρίδα μακριά από το μέρος απ’ όπου έκλεψες δεν είναι απλώς ελκυστικό, είναι λογικό», δήλωσε η Ναόμι Χερστ από την ανθρωπιστική οργάνωση Global Witness.

Η ίδια δήλωσε ότι οι έλεγχοι σε πρόσωπα που εξαγόρασαν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα ή άδεια διαμονής δεν είναι ικανοποιητικοί, και εκθέτουν χώρες σε διαφθορά και κινδύνους για ξέπλυμα χρήματος.

Η κοινή έκθεση από την Global Witness και τη Διεθνή Διαφάνεια καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίσει πρότυπα για τη διαχείριση των προγραμμάτων και να διευρύνει την ισχύ των κανόνων ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος, που σήμερα αφορούν τις τράπεζες και τις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, σε όλους όσους εμπλέκονται στη βιομηχανία «πώλησης βίζας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει μια έκθεση για τα προγράμματα στις χώρες της ΕΕ έως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Η απόκτηση αυτών των εγγράφων κοστίζει κατά μέσο όρο 900.000 ευρώ, αλλά το κυπριακό διαβατήριο μπορεί να κοστίσει έως 2 εκατ., ανέφερε η έκθεση.

Η Κύπρος έχει αντλήσει 4,8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμά της, ενώ η Πορτογαλία θα μπορούσε να κερδίσει σχεδόν ένα δισ. ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο «European Getaway – Inside the Murky World of Golden Visas».

Τα κράτη μέλη της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 25 δισ. ευρώ σε ξένες άμεσες επενδύσεις σε μία δεκαετία από την πώληση τουλάχιστον 6.000 διαβατηρίων και σχεδόν 100.000 αδειών διαμονής, αναφέρει η έκθεση, χρησιμοποιώντας συντηρητικές, όπως τις χαρακτηρίζει, εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση στη Μάλτα, η οποία άντλησε 718 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμά της, οι αιτούντες που έχουν ποινικό μητρώο ή τελούν υπό έρευνα μπορούν και πάλι να κριθούν κατάλληλοι «υπό ειδικές συνθήκες».

«Ανεπαρκώς διαχειριζόμενα προγράμματα επιτρέπουν σε διεφθαρμένα πρόσωπα να εργάζονται και να ταξιδεύουν απρόσκοπτα στην ΕΕ και να υπομονεύουν τη συλλογική μας ασφάλεια», δήλωσε η ειδική σε θέματα που αφορούν το ξέπλυμα χρήματος Λορ Μπριγιό από τη Διεθνή Διαφάνεια.

Όλες οι χώρες που εφαρμόζουν τέτοιου είδους προγράμματα, εκτός της Βρετανίας, της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Βουλγαρίας, ανήκουν στην περιοχή ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΤΦ.