10 Οκτώβριος 2018, 13:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2018, 13:02

Νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Πέγεια της Πάφου – Πώς συνδεόταν με την Παλαιστίνη

Η θέση Μανίκη είναι ένα μικρό αρχαίο φυσικό λιμάνι στην περιοχή της Πέγειας στην Πάφο μέσω του οποίου από την Ελληνιστική μέχρι την Πρωτοχριστιανική Περίοδο συνδεόταν ο αρχαίος οικισμός του Αγίου Γεωργίου με τη Γερόνησο, το μικρό νησί που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Κύπρου, περίπου 18 χλμ. βόρεια της Πάφου. Το νησί είναι ακατοίκητο από τον 15ο αιώνα, ωστόσο στην ύστερη Ελληνιστική Περίοδο φιλοξενούσε ένα ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα.

Κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφικής περιόδου στο πλαίσιο καινοτόμου διεπιστημονικού προγράμματος διάρκειας πέντε εβδομάδων οι ανασκαφείς κατέληξαν στο ότι ο Άγιος Γεώργιος της Πέγειας συνδεόταν με τα διάσημα μοναστηριακά κέντρα της νότιας Παλαιστίνης.

Ο προσκυνηματικός αυτός δρόμος φαίνεται να ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλής κατά τα χρόνια βασιλείας του Ιουστινιανού.

Τα ευρήματα που οδηγήσαν στο συμπέρασμα είναι οι παλαιστινιακοί αμφορείς (5ου-6ου αι.) και οι αμφορείς τύπου Γάζας (4ου-6ου αι.) που βρέθηκαν. Επίσης βρέθηκαν αμφορείς που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένοι στην Κύπρο από τον 5ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. Στο αρχαίο λιμάνι εντοπίστηκαν και λαξευτές στρογγυλεμένες δέστρες για την αγκυροβόληση πλοίων. Παράλληλα οι έρευνες επικεντρώθηκαν στα λαξευτά κανάλια που είναι ορατά και διασώζονται στο ασβεστολιθικό στρώμα, και τα οποία ίσως χρησιμοποιούνταν για τη φόρτωση και εκφόρτωση εμπορευμάτων ή για την καθέλκυση πλοίων και βαρκών.

Οι φετινές ανασκαφές έγιναν υπό τη διεύθυνση της δρ Τζόαν Μπρέτον Κόνελι, καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Την παράκτια και υποβρύχια έρευνα στη θέση Μανίκη έκαναν ο επικεφαλής της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων Κρήτης δρ Θεοτόκης Θεοδούλου, ο δρ Αλέξανδρος Τούρτας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο Κωνσταντίνος Κωστάκης του Plano SLA.

Τις παράκτιες αναλύσεις ανέλαβε η δρ Γεωργία Ανδρέου από το Cornell and Brown University, ενώ ο Μιλτιάδης Πολυδώρου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησε γεωμορφολογικές έρευνες στη Γερόνησο και στην ακτογραμμή από τον Άγιο Γεώργιο μέχρι το αρχαίο λιμάνι. Ο καθηγητής Τόμας Τάρταρον, πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Μεσογειακή Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, διεξήγαγε την επιφανειακή έρευνα.