10 Οκτώβριος 2018, 13:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2018, 12:39

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η γλώσσα του Αισώπου – Μύθοι 'ς σην ποντιακήν διαλεκτον»

  • Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η γλώσσα του Αισώπου – Μύθοι 'ς σην ποντιακήν διαλεκτον»
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
  • Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η γλώσσα του Αισώπου – Μύθοι 'ς σην ποντιακήν διαλεκτον»
  • Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Η γλώσσα του Αισώπου – Μύθοι 'ς σην ποντιακήν διαλεκτον»

Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου, στη φιλόξενη αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», το βιβλίο του Νίκου Γεωργιάδη Η γλώσσα του Αισώπου – Μύθοι 'ς σην ποντιακήν διαλεκτον.

Το νέο αυτό βιβλίο επιχειρεί τη μεταφορά των μύθων του Αισώπου στην ποντιακή διάλεκτο.

Η προσπάθεια του Νίκου Γεωργιάδη να μεταγράψει στην ποντιακή γλώσσα τους μύθους του Αισώπου έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη επιτυχημένη έκδοση της ποιητικής του συλλογής Πατρίδα μ’ αραεύω σε. Το βιβλίο παρουσιάστηκε με ομιλητές την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» Σοφία Σαββίδου και τον ιστορικό Βασίλη Τσενκελίδη.

Η πρώτη ομιλήτρια παρουσίασε το βιβλίο με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο και προέτρεψε όλους τους καλεσμένους να το αποκτήσουν, τόσο για τους μύθους του Αισώπου που ο καθένας έχει κάποιο ηθικό δίδαγμα, όσο και για να μείνει η ποντιακή διάλεκτος ζωντανή και να μεταφερθεί από γενιά σε γενιά. Παράλληλα, κυρίες του «Φάρου» με παραδοσιακές φορεσιές διάβασαν τους μύθους «Ο τσοπάνος» και «Ο χωρέτες» στην ποντιακή διάλεκτο. Στη συνέχεια ο ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης αναφέρθηκε στην πορεία των προσφύγων που βρέθηκαν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στη γλώσσα που μιλούσαν.

Τέλος το λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος διηγήθηκε μύθους από το βιβλίο του, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και υπέγραψε αντίτυπα. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αργοναύται Κομνηνοί» Θεόφιλος Καστανίδης.

  • Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος».
Εκδηλωσεις