10 Οκτώβριος 2018, 09:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Οκτώβριος 2018, 09:50

Στην Κρήτη η 6η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

  • Στην Κρήτη η 6η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
    Στιγμιότυπο από προηγούμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στη Λευκωσία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Όλα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή γενικότερα καθώς επίσης και τα ενδεχόμενα συνεργασιών σε διάφορους τομείς αναμένεται να συζητηθούν κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιείται σήμερα στην Ελούντα της Κρήτης. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που συνοδεύονται από κορυφαίους υπουργούς των κυβερνήσεων τους, θα υπογράψουν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

Στο επίκεντρο της τριμερούς θα τεθούν μεταξύ άλλων οι περιφερειακές εξελίξεις, η ενεργειακή ασφάλεια, η περιφερειακή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και η οικονομική συνεργασία.

Ιδιαιτέρως σημαντικά θεωρούνται όσα θα αποφασιστούν για τους τομείς οικονομίας, ψηφιακής πολιτικής, περιβάλλοντος και ομογένειας. Οι συναντήσεις θα διαρκέσουν έως τις 11:30 και θα είναι και διμερείς και τριμερείς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο θα εστιάσει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα εστιάσει, στις περιφερειακές εξελίξεις, στη διμερή οικονομική συνεργασία (ειδικά στην επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και τις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και την κατασκευή της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και στις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Στις 13:15 οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν στο διευρυμένο γεύμα εργασίας των τριών αντιπροσωπειών.