9 Οκτώβριος 2018, 14:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2018, 13:18

Η κυβέρνηση Ζάεφ και οι διαδικασίες για τις συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ

  • Η κυβέρνηση Ζάεφ και οι διαδικασίες για τις συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ
    (Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες στην πΓΔΜ για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπεγράφη με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κυβέρνηση Ζόραν Ζάεφ ενέκρινε την πρόταση που θα αποσταλεί στο Κοινοβούλιο για τη μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι η κατάθεση της πρότασης προς ψήφιση στη Βουλή. «Τώρα όλοι οι βουλευτές, ανεξαρτήτως κόμματος, έχουν την ιστορική ευθύνη και το καθήκον ενώπιων των πολιτών, να διασφαλίσουν τον δρόμο της Μακεδονίας προς τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι, σε ζωντανή μετάδοση από τα Σκόπια.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώην γιουγκοσλαβικό κράτος διεξήγαγε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών στις 30 Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι εννέα στους δέκα πολίτες που συμμετείχαν υποστήριξαν τη συμφωνία και την πολιτική Ζάεφ. Ωστόσο η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, της τάξης του 37%, οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας να το χαρακτηρίσει ως αποτυχία και συνεπώς ως μη δεσμευτικό.

  • Πηγή: bloomberg.com