9 Οκτώβριος 2018, 10:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2018, 10:23

Πώς διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

  • Παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαΐου η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Μια εβδομάδα πριν την έναρξη διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, στις 15 Οκτωβρίου, ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) εκτιμά ότι η τιμή του θα διαμορφωθεί στο 1,14 ευρώ το λίτρο.

Η τιμή που σχετίζεται με τις διεθνείς τιμές του αργού και της ισοτιμίας δολαρίου-ευρώ, είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι.

Όπως δήλωσε χθες, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Ρομπέρτο Καραχάννας, η κατανάλωση όχι μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά συνολικά στα  υγρά καύσιμα μειώθηκε, την περίοδο της κρίσης, κατά 40%. Βασική αιτία τόσο για τη μείωση της κατανάλωσης όσο και για την παραβατικότητα στην αγορά καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία), κατά τον ΣΕΕΠΕ, είναι η υψηλή φορολογία που κυμαίνεται από 50 ως 75% της τελικής τιμής ανάλογα με το είδος καυσίμου. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ επικαλούμενος στοιχεία της ΑΑΔΕ για τους ελέγχους στην αγορά καυσίμων προσδιόρισε με αναγωγή τις απώλειες εσόδων του Δημοσίου από το λαθρεμπόριο, μεταξύ 123 και 255 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Αίτημα του ΣΕΕΠΕ είναι να οριστεί υψηλόβαθμο στέλεχος, ως διαχειριστής / συντονιστής του έργου καταπολέμησης του λαθρεμπορίου (project manager), ο οποίος θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί με αποφασιστικές αρμοδιότητες.