8 Οκτώβριος 2018, 15:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2018, 14:26

Ο τραπεζικός γίγαντας UBS δικάζεται για φορολογική απάτη

  • Ο τραπεζικός γίγαντας UBS δικάζεται για φορολογική απάτη
    Στελέχη της ελβετικής τράπεζας UBS φέρονται να βοήθησαν πελάτες τους να φοροδιαφύγουν (φωτ.: EPA / Ennio Leanza)

Έπειτα από 6ετή έρευνα των γαλλικών διωκτικών αρχών, ξεκινάει σήμερα στο Παρίσι η πολύκροτη δίκη της ελβετικής τράπεζας UBS, η οποία εδρεύει στη Ζυρίχη. Λόγω των άκαρπων διαπραγματεύσεων με τις γαλλικές αρχές, η τράπεζα αναγκάζεται πλέον να αντιμετωπίσει δικαστικά τις κατηγορίες της φορολογικής απάτης και του ξεπλύματος χρήματος για την περίοδο 2004 – 2012, ενώ στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν και 6 ανώτερα διοικητικά της στελέχη.

Οι έρευνες ξεκίνησαν έπειτα από μαρτυρία πρώην εργαζομένου για τις πρακτικές της UBS, και συγκεκριμένα για διπλοεγγραφές και κρυφές μεταφορές κεφαλαίων στην Ελβετία.

Η μονάδα εθνικού οικονομικού εγκλήματος της Γαλλίας υπολογίζει τις ζημιές για το δημόσιο να φτάνουν τα 9.76 δισ. ευρώ, από ποσά τα οποία οι Γάλλοι φορολογούμενοι, μεταξύ των οποίων πλούσιοι επιχειρηματίες και αθλητές, ουδέποτε δήλωσαν. Στην περίπτωση που αποδειχθεί πως η UBS έπεισε τους πελάτες της να κρύψουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία, η τράπεζα κινδυνεύει με πρόστιμα έως 5 δισ. ευρώ.

Παρόμοιες κατηγορίες
Η UBS αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως: «Θα έχουμε επιτέλους την ευκαιρία να απαντήσουμε στους συχνά αβάσιμους ισχυρισμούς», ενώ δεσμεύεται να υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα της στη δίκη η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.

Η τράπεζα έχει αντιμετωπίσει αντίστοιχες κατηγορίες στο παρελθόν. Συγκεκριμένα το 2009 κατέβαλε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ, και πρόστιμο ύψους 300 εκατ. ευρώ στις γερμανικές αρχές το 2014 για παρόμοιες υποθέσεις. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον της και από το Βέλγιο, για πρακτικές οργανωμένης φορολογικής απάτης.

Σταύρος Καλεντερίδης

  • Με πληροφορίες από Bloomberg, thelocal.ch.