8 Οκτώβριος 2018, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2018, 13:04

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

  • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών
    (Βίντεο: Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών)
  • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική, κοινή εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων και του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακηρύχτηκε ισόβιος επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τίμησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την πολύπλευρη, πολύτιμη και ανεκτίμητη προσφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από το Κανάλι της Βουλής, ξεκίνησε με την προβολή του ντοκιμαντέρ Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών – 90 χρόνια, το οποίο περιγράφει την πορεία του κωνσταντινουπολίτικου ελληνισμού από το 1900 μέχρι τις μέρες μας μέσα από την πορεία 90 ετών του ιστορικού Συλλόγου.

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Γεώργιος Λεύκαρος αναφέρθηκε στην απόφαση του ΔΣ να ανακηρύξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επίτιμο πρόεδρο ως την προσωπικότητα εκείνη η οποία επί 27 συναπτά έτη παραμένει στο πηδάλιο ενός θεσμού που για 17 αιώνες αποτελεί τον αστείρευτο φάρο της Ορθοδοξίας, της Μεγάλης του Χριστού Αγίας Εκκλησίας.

Αναφερόμενος στην ανακήρυξη του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκίνησε το ακροατήριο λέγοντας: «Ως Αρχιεπίσκοπος και Ποιμενάρχης της Κωνσταντινουπόλεως, αισθανόμεθα μεγάλη συγκίνηση διότι από την σήμερον φέρομεν τον τιμητικόν τίτλον του Ισοβίου Επιτίμου Προέδρου του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, του εν Αθήναις».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με βυζαντινούς ύμνους από τη χορωδία «Μαΐστορες της Πόλης», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γρηγόρη Νταραβάνογλου.