8 Οκτώβριος 2018, 12:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Οκτώβριος 2018, 12:22

Περισσότερες συναλλαγές με κάρτες για το αφορολόγητο

  • Περισσότερες συναλλαγές με κάρτες για το αφορολόγητο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και μέσω e-banking θα χρειάζονται από το 2019 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών από τη νέα χρονιά προσανατολίζεται να αυξήσει το ποσό που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι – όσοι δεν πιάνουν το όριο θα πληρώνουν φόρο 22% για ό,τι υπολείπεται.

Ειδικότερα, τα ποσά που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι μέσω πλαστικού χρήματος εξετάζεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).
  • 20% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).
  • 25% για εισόδημα από 30.001 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20% σήμερα).

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν τα ποσοστά να προσεγγίσουν ακόμα και το 30% μιας και εκτιμούν ότι το όριο που χρειάζεται σήμερα κάποιος φορολογούμενος για να χτίσει το αφορολόγητο είναι ιδιαιτέρως χαμηλό και «πιάνεται» εύκολα. Αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, σημαίνει ότι μετά από λίγους μήνες η πλειοψηφία των καταναλωτών σταματά να χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα.

Οι εξαιρέσεις
Από την υποχρέωση να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) για να κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Ωστόσο όσοι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες οφείλουν να κρατούν τις χάρτινες αποδείξεις για τις αγορές που έχουν κάνει με μετρητά.