7 Οκτώβριος 2018, 19:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2018, 19:09

Ολλανδία: F-16 συνόδευσαν Airbus μέχρι την προσγείωση μετά από συμπλοκή επιβάτη με το πλήρωμα

  • Ολλανδία: F-16 συνόδευσαν Airbus μέχρι την προσγείωση μετά από συμπλοκή επιβάτη με το πλήρωμα
    Αστυνομικοί στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ (φωτ. αρχείου: EPA / Evert Elzinga)

Ολλανδικά μαχητικά F 16 συνόδευσαν ως την προσγείωση στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ ένα Airbus της KLM μετά από συμπλοκή επιβάτη με το πλήρωμα καμπίνας. Σύμφωνα με τις Αρχές, δύο αεροσκάφη της ολλανδικής πολεμικής αεροπορίας κλήθηκαν να συνοδεύσουν το αεροπλάνο –που ερχόταν απο το Αμπού Ντάμπι νωρίς το πρωί του Σαββάτου– έως την προσγείωση στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ.

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι ένας 29χρονος Αμερικανός επιβάτης εγινε επιθετικός όταν του ζητήθηκε να επιστρέψει στο κάθισμά του.

Τότε ξέσπασε συμπλοκή. Το αεροπλάνο βρισκόταν στο γερμανικό εναέριο χώρο, περίπου μισή ώρα πριν από την προγραμματισμένη προσγείωση στο Schiphol. Τα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον Αμερικανό με τη βοήθεια των επιβατών. Αρκετοί επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη συμπλοκή. Ο Αμερικανος επιβάτης συνελήφθη αμέσως μετά την προσγείωση και μεταφέρθηκε σε κλινική για ψυχιατρική αξιολόγηση.

Εκπρόσωπος της KLM δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία εκφράζει τη λύπη της για το «δυσάρεστο περιστατικό» και ότι το πλήρωμα ακολουθούσε τους συνήθεις κανόνες. Η ολλανδική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι είναι πάντα σε ετοιμότητα, αλλά η συνοδεία F16 διατάσσεται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Η ολλανδική Telegraph, αναφερόμενη στο περιστατικό, έγραψε ότι ο δράστης είναι 29 ετών και βρισκόταν «υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών». Όπως σημειώνει, ο άνδρας αυτός, στη μέση της νύχτας, κι ενώ όλοι οι άνθρωποι στο αεροσκάφος είχαν κοιμηθεί, σηκώθηκε και άρχισε να περπατάει ανησυχητικά.

«Αρχικά τον πήγαμε πίσω στο κάθισμά του, αλλά λίγο μετά άρχισε να ουρλιάζει και να χτυπά άγρια τους γύρω του», δήλωσε μια αεροσυνοδός.

Οι επιβάτες τρομοκρατήθηκαν . «Η συμπεριφορά του ήταν πολύ απειλητική από τη μια στιγμή στην άλλη. Επίσης, δεν ξέρω γιατί. Η πτήση δεν ήταν γεμάτη, υπήρχε αρκετός χώρος, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ χαλαρή», πρόσθεσε. Οι Αρχές επαίνεσαν τις ενέργειες του πληρώματος, που με τη βοήθεια μερικών γενναίων επιβατών, αμέσως παρενέβησαν για να θέσουν υπό έλεγχο τον Αμερικανό επιβάτη. «Αλλά η αναταραχή πήρε ώρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πιλότοι μας ήθελαν να προσγειώσουν στο Schiphol το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε η ίδια πηγή.

Κατατέθηκε μήνυση εναντίον του Αμερικανού επειδή έθεσε σε κίνδυνο την πτήση. Μερικοί επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρώς, επιβεβαιώνει εκπρόσωπος της KLM.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.