7 Οκτώβριος 2018, 00:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2018, 23:52

Συγχαρητήρια επιστολή ποντιακών φοιτητικών συλλόγων για τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στο ΔΠΘ

  • Συγχαρητήρια επιστολή ποντιακών φοιτητικών συλλόγων για τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στο ΔΠΘ

Οι ποντιακοί φοιτητικοί σύλλογοι της Ελλάδας, σε συγχαρητήρια επιστολή τους, χαιρετίζουν την έναρξη του μαθήματος «Εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου Ι & ΙΙ» στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος με επόπτη καθηγητή τον Ηλία Κ. Πετρόπουλο.

Οι σύλλογοι των Ποντίων φοιτητών, «όντας εστίες διαφύλαξης της παράδοσης και διαμόρφωσης ποντιακών συνειδήσεων», αποδίδουν «ιδιαίτερα συγχαρητήρια» στον Σύλλογο Φοιτητών «Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος», ο οποίος κατέθεσε την πρότασή του σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών. Καθοριστική, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος ήταν και η συμβολή τόσο της προέδρου κας Δημάση όσο και των καθηγητών του τμήματος.

«Η ανάληψη τέτοιου είδους πρωτοβουλιών είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, ιδίως όταν αυτές λαμβάνονται από νέα άτομα, τα οποία ουσιαστικά θα αποτελέσουν τους συνεχιστές της παράδοσης. Άλλωστε, ας μη λησμονηθεί πως η ποντιακή διάλεκτος είναι ακρογωνιαίος λίθος της παράδοσης των Ποντίων, καθώς αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας με το παρελθόν, συντροφεύει τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής στις περιστάσεις του παρόντος και καλείται να μείνει αλώβητη στο μέλλον ως δείγμα ενός ζωντανού πολιτισμού που εξακολουθεί να έχει υπόσταση ιστορική και πολιτισμική», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Κλείνοντας, οι ποντιακοί φοιτητικοί σύλλογοι εύχονται να καρποφορήσει η προσπάθεια αυτή και να συμβάλλει όχι μόνο στη διαφύλαξη της ποντιακής διαλέκτου αλλά παράλληλα να αποτελέσει και εφαλτήριο για περαιτέρω προβληματισμό και ενασχόληση με τα ποντιακά δρώμενα.