6 Οκτώβριος 2018, 22:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2018, 22:39

Ένταση μεταξύ Ελληνοκύπριων γεωργών και Τούρκων στρατιωτών

  • Ένταση μεταξύ Ελληνοκύπριων γεωργών και Τούρκων στρατιωτών
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Katia Christodoulou)

Ένταση μεταξύ Ελληνοκύπριων γεωργών και Τούρκων στρατιωτών σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, στην περιοχή του Σοπάζ στην επαρχία Λευκωσίας, εντός της νεκρής ζώνης. Συγκεκριμένα, ενώ τέσσερις Ελληνοκύπριοι γεωργοί βρίσκονταν για γεωργικές εργασίες στα χωράφια τους, έχοντας σχετική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, εμφανίστηκαν στο ανάχωμα δέκα περίπου ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες.

Όπως ανέφερε ένας εκ των γεωργών, ακολούθως οι ίδιοι ειδοποίησαν την Αστυνομία, ενώ κλήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους και να εγκαταλείψουν την περιοχή. Μάλιστα, ενημερώθηκαν πως αν παραμείνουν στα χωράφια και συνεχίσουν τις εργασίες, τότε αυτό θα πραγματοποιηθεί με αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Παρόλο που το έδαφος ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου οι γεωργοί δικαιούνται να καλλιεργούν τη γη μέχρι τα τουρκικά φυλάκια, τα Ηνωμένα Έθνη γνωστοποίησαν στους Ελληνοκύπριους γεωργούς πως πρέπει να απέχουν 200 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια. Όπως επεσήμανε ο γεωργός στον «Φ», η παρεμπόδιση των εργασιών τους από τους Τούρκους στρατιώτες έχει ξανασυμβεί αρκετές φορές. Γι' αυτό προτίθενται τη Δευτέρα να αποταθούν στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα.

  • Πηγή: philenews.