6 Οκτώβριος 2018, 15:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2018, 15:55

Σε Κιβωτό του Κόσμου, HOPEgenesis και «Άνεμο Ανανέωσης» το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη

  • Σε Κιβωτό του Κόσμου, HOPEgenesis και «Άνεμο Ανανέωσης» το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Η Κιβωτός του Κόσμου, η HOPEgenesis και ο Άνεμος Ανανέωσης είναι οι τρεις ελληνικές συμμετοχές που τιμήθηκαν με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσφορά τους στις ανθρωπιστικές και ευρωπαϊκές αξίες.Την υποψηφιότητα της Κιβωτού του Κόσμου πρότεινε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε ότι «στην Ελλάδα αντιστοιχούν δύο Βραβεία του Ευρωπαίου Πολίτη στο σύνολο των 50 που δίνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά με την ποιότητα των συμμετοχών μας τα τελευταία τρία χρόνια επιτυγχάνουμε να αποσπούμε τρία βραβεία».

«Έχουμε εξαιρετικές προτάσεις και σημαντικές δράσεις από την Κοινωνία των Πολιτών», πρόσθεσε κατά τη μικρή τελετή της απονομής που έγινε χτες το απόγευμα στο Γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα.

Η επίσημη τελετή θα γίνει την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για την 20ετή προσφορά της ΜΚΟ και του πατέρα Αντώνιου, που είναι η ψυχή της πρωτοβουλίας. Όπως είπε, η Κιβωτός δίνει έμφαση στις ανάγκες των ασυνόδευτων παιδιών, προσφέροντας στέγη, σίτιση, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και ό,τι χρειάζεται για να παρηγορηθεί η ψυχή ενός παιδιού που στερείται την οικογένειά του.

Ο πατήρ Αντώνιος, που ήταν παρών μαζί με την πρεσβυτέρα του, ανέφερε ότι σε αυτήν την προσπάθεια δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 3.000 εθελοντές και ότι φιλοξενούνται 400 παιδιά στην Αθήνα και 200 στο παράρτημα της Χίου, με τη συμμετοχή Ελλήνων και προσφυγόπουλων. Μάλιστα, αφηγήθηκε ένα μικρό παραμύθι που έγραψε κάποιο παιδί της Κιβωτού, συγκινώντας τους παρισταμένους και δίνοντας τη δύναμη της πίστης στην πρωτοβουλία του.


Ο π. Αντώνιος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Την υποψηφιότητα της HOPEgenesis πρότεινε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία τόνισε ότι στην καρδιά της προσπάθειας αυτής είναι το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας και η υπογεννητικότητα που εμφανίζεται κυρίως στις ακριτικές και οικονομικά μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας.

Ο ιδρυτής της οργάνωσης Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας-γυναικολόγος, είπε ότι αποστολή μας είναι η οικονομική κάλυψη των αναγκών της εγκύου από την αρχή της εγκυμοσύνης της ως και τον τοκετό. «Ασκούμε τρία χρόνια τον εθελοντισμό, έχουμε συμβάλει στην γέννηση 40 παιδιών ενώ γύρω στις 80 εγκυμοσύνες είναι σε εξέλιξη, σε περιοχές δύσκολες και σε περιπτώσεις γυναικών που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες», είπε.

Ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος και η οργάνωσή του «Άνεμος Ανανέωσης» είναι ο τρίτος Έλληνας που τιμήθηκε με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.

Ο Νίκος Χρυσόγελος μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προσπαθεί να δώσει ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης στους φιλοξενούμενους πολίτες, ξεκινώντας από την αρχή ότι πρέπει να φτιάξουμε μια καλύτερη Ευρώπη. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη δομή, με την οποία να χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό και εκπαιδευτικό μοντέλο. Προσπαθούμε να χτίσουμε μια γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη και των ευρωπαϊκών αξιών», είπε.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Την πρωτοβουλία αυτή πρότεινε για βράβευση ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα προς τους παρισταμένους από το Βερολίνο, όπου βρισκόταν σε συνέδριο για το προσφυγικό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίνα Μελισόβα.