6 Οκτώβριος 2018, 09:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2018, 08:04

Έρευνα για την πρόβλεψη του επόμενου μεγάλου σεισμού

  • Σεισμός στην Κόρινθο – Έγινε αισθητός στην Αττική
    (Φωτ.: ert.gr)

Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία θα ξεκινήσει αυτό το σαββατοκύριακο να τοποθετεί όργανα παρακολούθησης σεισμού κατά μήκος του μεγαλύτερου ρήγματος στη Νέα Ζηλανδία, στην ωκεάνιο τάφρο του Χικουράγκι στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μια προσπάθεια προετοιμασίας για τον επόμενο μεγάλο σεισμό.

Περίπου 40 όργανα θα καταγράψουν σεισμικές δονήσεις και τις πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον σεισμό και το ενδεχόμενο εμφάνισης τσουνάμι στη ζώνη, η οποία εκτείνεται κατά μήκος της ανατολικής ακτής στα βόρεια του νησιού.

Ένας από τους τύπους οργάνων που χρησιμοποιούνται είναι οι αισθητήρες πίεσης του πυθμένα που θα καταγράψουν την ανοδική και καθοδική κίνηση του βυθού της θάλασσας. Μπορούν να ανιχνεύσουν «σεισμούς αργής κίνησης» στην ανοικτή θάλασσα και μπορούν επίσης να παράσχουν αποδείξεις για το πώς μπορεί να συμπεριφερθεί η πλάκα σε μεγάλο σεισμό. Η ερευνητική ομάδα, θα αναπτύξει επίσης δύο συστοιχίες με αναμεταδότες ακριβείας του βυθού για την παρακολούθηση της οριζόντιας κίνησης του πυθμένα, καθώς και πολλά σεισμόμετρα στον πυθμένα του ωκεανού. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα όργανα αυτά θα καταγράψουν πολλές εκατοντάδες μικρούς σεισμούς που δεν μπορούν να εντοπιστούν με ακρίβεια από χερσαία όργανα.

Η τεκτονική πλάκα που υπάρχει στην περιοχή μπορεί να παράγει ισχυρούς σεισμούς και τσουνάμι, επομένως αυτή η έρευνα αποτελεί προτεραιότητα για τους γεωλόγους της Νέας Ζηλανδίας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ.ΗΛ