5 Οκτώβριος 2018, 16:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2018, 15:39

Ρωσία και Ινδία έκλεισαν τη συμφωνία για την αγορά των S-400

  • Ρωσία και Ινδία έκλεισαν τη συμφωνία για την αγορά των S-400
    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας και ο πρόεδρος της Ρωσίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο Νέο Δελχί (φωτ.: EPA / Yuri Kadobnov)

Στο Νέο Δελχί κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης Ινδίας και Ρωσίας, οι Ναρέντρα Μόντι και Βλαντίμιρ Πούτιν έβαλαν τις υπογραφές για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 Triumf. Τη συμφωνία ύψους 5,4 δισ. δολαρίων επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ, ο οποίος αποκάλυψε ότι η παράδοση των πέντε συστοιχιών θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020.

Η συμφωνία που είχε προαναγγελθεί τον Ιούλιο από τον Ινδό υπουργό Άμυνας Νιρμάλα Σιθαραμάν τελικά υπεγράφη παρά τις απειλές των ΗΠΑ για οικονομικές κυρώσεις.

Η Ουάσινγκτον στην προσπάθειά της να σταματήσει την αγορά απειλεί να εφαρμόσει την Πράξη Αντιμετώπισης Αντιπάλων Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), η οποία προβλέπει μέτρα εναντίον οποιουδήποτε πραγματοποιεί μεγάλες συναλλαγές με τις ρωσικές εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η Ινδία, πάντως, είχε διαμηνύσει ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι αμερικανικός και όχι του ΟΗΕ, και ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω για το συγκεκριμένο σύστημα νέας γενιάς που μπορεί να καταστρέψει στόχους που βρίσκονται στον αέρα σε απόσταση ακόμη και 400 χιλιομέτρων.