5 Οκτώβριος 2018, 13:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Οκτώβριος 2018, 13:46

DW: Κατάρρευση τραπεζικών μετοχών, κόκκινα δάνεια και οι ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα

  • DW: Κατάρρευση τραπεζικών μετοχών, κόκκινα δάνεια και οι ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα
    Ένα ζευγάρι περνάει μπροστά από υποκατάστημα τράπεζας με κατεβασμένα τα ρολά στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)

Εκτενές ρεπορτάζ για την οικονομία και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζει η Deutsche Welle κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι τιμές των μετοχών των τραπεζών λόγω των κόκκινων δανείων. Το δημοσιογραφικό γερμανικό μέσο επικαλείται δημοσιεύσεις του γερμανικού τύπου μεταξύ των οποίων και το πρόσφατο αφιέρωμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Αναταράξεις στην Ελλάδα – υπό συζήτηση μια Bad Bank».

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Φραγκφούρτης «η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που επανειλημμένα δυσχέρανε και καθυστέρησε πωλήσεις δανείων ή κατασχέσεις ακινήτων που ανήκουν σε ασυνεπείς λήπτες ενυπόθηκων δανείων».

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «μεγάλη μερίδα τραπεζικών μετοχών απώλεσαν σε διάστημα μιας ημέρας (σ.σ. την Τετάρτη) μέχρι και 20% της αξίας τους. Η κατάρρευση στις τιμές των μετοχών οδήγησε σε βιαστικές κινήσεις την αριστερή κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στην Αθήνα ελέχθη ότι το υπουργικό συμβούλιο εργάζεται από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών πάνω σε ένα "σχέδιο δράσης" προκειμένου να ελαφρύνουν τις τράπεζες από δάνεια υψηλού ρίσκου. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές σε πρώτη φάση».


Το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (φωτ.: faz.net)

Στο αφιέρωμα της Deutsche Welle αναφέρεται και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντύσελντορφ, η οποία αποδίδει τις μετοχικές απώλειες των ελληνικών τραπεζών σε δύο βασικούς λόγους: στον κίνδυνο που απορρέει από τον μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων, αλλά και τις ανησυχίες για τη μειωμένη αποδοτικότητα των ελληνικών τραπεζών. Στο δημοσίευμα της Handelsblatt επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η απώλεια εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες τρομάζει τους ξένους επενδυτές που χρειάζεται επειγόντως η χώρα προκειμένου η οικονομία να αναπτύσσεται σταθερά. Και το αξιόχρεο της χώρας πλήττεται από αυτήν την εξέλιξη».


Το δημοσίευμα της Die Welt (φωτ.: welt.de)

Την ίδια ερμηνεία δίνει και η Die Welt η οποία αναφέρει πως «οι επενδυτές ανησυχούν για τις ελληνικές τράπεζες». Το δημοσίευμα της εφημερίδας του Βερολίνου αναφέρει ότι «οι απώλειες λάμβαναν ολοένα και πιο απειλητικές διαστάσεις» την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προφανώς αισθάνθηκε φόβο και αντέδρασε άμεσα. Τώρα μια διάσωση (σ.σ. των τραπεζών) φαίνεται να είναι κοντά –ωστόσο ενδεχομένως με έξοδα των φορολογουμένων». Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί μεταξύ άλλων ότι «τα τοξικά δάνεια θα πρέπει να διασφαλιστούν. Επί της αρχής αυτό θα ήταν δυνατό εάν μια Bad Bank πωλούσε σε επενδυτές ομόλογα, μερικά εκ των οποίων θα λάμβαναν κρατικές εγγυήσεις. Τις πιθανές απώλειες θα καλούνταν να επωμιστούν σε αυτήν την περίπτωση οι φορολογούμενοι».