4 Οκτώβριος 2018, 21:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2018, 21:28

ΠΓΔΜ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο

  • Ζάεφ από Γευγελή: Χρηματοδότηση μέχρι 90 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα
    Ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA / Hayoung Jeon)

Όλο και μεγαλύτερο φαίνεται ότι είναι το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στα Σκόπια, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ δεν υποχωρεί από τις θέσεις του και απορρίπτει τις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Όπως είπε, σε διαφορετική περίπτωση η έσχατη λύση είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, οι οποίες πιθανότατα θα γίνουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάλεσε σήμερα ξανά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE να κάνει σεβαστή την απόφαση του 91,5% των ψηφοφόρων που ενέκριναν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου και να συναινέσει στην αλλαγή του Συντάγματος. Το VMRO-DPMNE από την πλευρά του ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι λόγω της μεγάλης αποχής εκτιμά ότι το δημοψήφισμα έχει αποτύχει και πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νεκρή».

Μάλιστα, τόνισε ότι κανένας από τους βουλευτές του κόμματος δεν θα συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος και ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν τις εκλογές, τον ορισμό νέου Γενικού Εισαγγελέα της χώρας που θα γίνει έπειτα από δική του πρόταση, καθώς και τον σχηματισμό εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, ώστε να διερευνηθούν οι παρατυπίες που το VMRO-DPMNE πιστεύει ότι έγιναν πριν και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Ο Ζόραν Ζάεφ απέρριψε όλα τα παραπάνω και είπε ότι το αν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του Συντάγματος ή αν η χώρα θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές θα γίνει γνωστό σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.