4 Οκτώβριος 2018, 18:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2018, 18:03

Ιταλία: Τραπεζίτης «δανείστηκε» 1 εκατ. ευρώ από πλούσιους καταθέτες για να βοηθήσει τους φτωχούς!

  • Ιταλία: Τραπεζίτης «δανείστηκε» 1 εκατ. ευρώ από πλούσιους καταθέτες για να βοηθήσει τους φτωχούς!
    (Φωτ.: pixabay.com)

Περίπου 1 εκατ. ευρώ από εύπορους καταθέτες έκλεψε διευθυντής τράπεζας στην Ιταλία σε διάστημα επτά ετών, μεταφέροντάς το σε λογαριασμούς οικονομικά ασθενέστερων ανθρώπων προκειμένου να τους βοηθήσει!

Ο Τζιλμπέρτο Μπασκέρα έπαιρνε σταδιακά μικρά ποσά από καταθέσεις πλούσιων πελατών της τράπεζας και τα μετέφερε σε λογαριασμούς ανθρώπων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες ή που δεν είχαν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Ο 49χρονος Μπασκέρα ήταν διευθυντής σε υποκατάστημα της Συνεργατικής Τράπεζας Πίστεως της Κάρνια και Τζεμονέζε στη μικρή ορεινή πόλη Φόρνι ντι Σόπρα στην επαρχία Ούντινε. Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009 και έπειτα από περιπτώσεις ανθρώπων που δεν μπορούσαν να πάρουν δάνειο, ο Μπασκέρα αποφάσισε να βάλει μερικά χρήματα σε κάποιους λογαριασμούς, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Ωστόσο, ενώ κάποιοι μπόρεσαν να του επιστρέψουν σύντομα τα χρήματα, κάποιοι άλλοι δεν το έκαναν αφήνοντάς τον εκτεθειμένο.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della sera, για πολλούς συντοπίτες του η περίπτωση του Μπασκέρα αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή του Ρομπέν των Δασών, ωστόσο ο νόμος μάλλον βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.

Η εισαγγελία του Ούντινε του απήγγειλε κατηγορίες για υπεξαίρεση και απάτη, όμως ο Τζιλμπέρτο Μπασκέρα γλίτωσε τη φυλακή αποδεχόμενος ποινή δύο ετών με αναστολή. Μάλιστα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Ρομπέρτο Μέτε, εκτός από τη δουλειά του ο Μπασκέρα έχασε και το σπίτι του, ενώ από όλη αυτή την ιστορία ο ίδιος δεν είχε κανένα προσωπικό όφελος.

Ο Τζιλμπέρτο Μπασκέρα δήλωσε ότι δεν έχει μετανιώσει για ό,τι έκανε και πως σκόπευε να επιστρέψει όλα τα χρήματα που είχε πάρει. «Πίστευα πάντα ότι εκτός από την προστασία των καταθετών, χρέος μας είναι να βοηθούμε εκείνους που έχουν ανάγκη», είπε στην Corriere della sera.

  • Με πληροφορίες από το BBC.