4 Οκτώβριος 2018, 15:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2018, 14:58

Η Ολλανδία κατηγορεί τους 4 Ρώσους για κυβερνοεπίθεση

  • Η Ολλανδία κατηγορεί τους 4 Ρώσους για κυβερνοεπίθεση
    Το κεντρικό κτήριο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη (φωτ.: EPA / Koen Van Weel)

Για σχεδιαζόμενη κυβερνοεπίθεση στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), την οποία απέτρεψαν στις 13 Απριλίου οι μυστικές υπηρεσίες, κατηγορεί η Ολλανδία τους τέσσερις Ρώσους πολίτες που απελάθηκαν από τη χώρα. Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Άμυνας Ανκ Μπίγλεβελντ τόνισε ότι οι τέσσερις ήταν κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων και εκτίμησε ότι είναι αξιωματικοί της GRU, της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας. «Η ολλανδική κυβέρνηση βρίσκει την εμπλοκή αυτών των λειτουργών των υπηρεσιών πληροφοριών εξαιρετικά ανησυχητική», σημείωσε η Ολλανδή υπουργός.

Μάλιστα κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τις ενέργειες που ενορχηστρώνει στον κυβερνοχώρο και οι οποίες έχουν στόχο να υπονομεύσουν τις δυτικές δημοκρατίες.

Οι ανακοινώσεις από την ολλανδική κυβέρνηση ήρθαν λίγες ώρες μετά τη διάψευση από την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η GRU είναι πίσω από μια νέα σειρά κυβερνοεπιθέσεων, όπως την κατηγορούν οι βρετανικές και αυστραλιανές Αρχές. Από τη Μόσχα οι συγκεκριμένες καταγγελίες περιγράφονται ως «μεγάλες φαντασίες».

Η Ανκ Μπίγλεβελντ, από τη μεριά της, σημείωσε ότι ο φορητός υπολογιστής του ενός Ρώσου που απελάθηκε από την Ολλανδία ήταν συνδεδεμένος με τη Μαλαισία, τη Βραζιλία και την Ελβετία, και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες στη Μαλαισία σχετίζονταν με την έρευνα για την πτώση του αεροσκάφους MH17 το 2014 στην Ουκρανία.

Οι τέσσερις φθασαν στην Ολλανδία στις 10 Απριλίου και συνελήφθησαν με εξοπλισμό κατασκοπείας σε ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην έδρα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Εκείνη την εποχή ο διεθνής Οργανισμός ερευνούσε την ταυτότητα της χημικής ουσίας που είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του. «Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι δραστήριες εδώ στη Ολλανδία όπου έχουν την έδρα τους πολλοί διεθνείς οργανισμοί», ανέφερε ο υποστράτηγος Όνο Άιχελσαϊμ.