4 Οκτώβριος 2018, 14:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Οκτώβριος 2018, 13:40

Αυτόματη φραγή στα κινητά εάν ο λογαριασμός ξεπεράσει τα 150 ευρώ

  • Νέες χρεώσεις για κλήσεις από σταθερό και κινητό εντός ΕΕ 3
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)

Με στόχο να προφυλαχθούν οι καταναλωτές από υπέρογκες χρεώσεις που γίνονται είτε εν αγνοία τους είτε επειδή δεν έχουν άμεση αντίληψη του κόστους, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αποφάσισε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα μπαίνει αυτόματη φραγή στα κινητά εάν ο λογαριασμός ξεπεράσει τα 150 ευρώ. Το όριο κατανάλωσης αφορά το τελικό ποσό, μαζί με τους φόρους, και το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών – το πλαφόν προέκυψε έπειτα από διαβούλευση με τους παρόχους και τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Η άρση της φραγής από τον πάροχο θα γίνεται μόνο με τη συναίνεση του καταναλωτή ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θέλει το όριο κατανάλωσης να είναι πάνω από τα 150 ευρώ ή αν θέλει να μην υπάρχει όριο.

Η αυτόματη φραγή σε ενδεχομένως φουσκωμένους λογαριασμούς εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου. Άλλη μια σημαντική αλλαγή αφορά τις αποζημιώσεις σε περίπτωση που ένας καταναλωτής διακόψει νωρίτερα τη σύμβαση ορισμένου χρόνου με τον πάροχο.

Το ύψος της αποζημίωσης θα προκύπτει από έναν αλγόριθμο με τον οποίο θα συνυπολογίζονται η διάρκεια του συμβολαίου και τα προνόμια που προκύπτουν από αυτό. Η χωρίς όρους διακοπή ενός συμβολαίου, σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, αφορά μόνο τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Έτσι, αυτό που αλλάζει είναι ότι οι καταναλωτές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τέλη αποσύνδεσης λόγω διακοπής ή καταγγελίας της σύμβασης. Σε ό,τι αφορά τα καρτοκινητά, οι πάροχοι θα σταματήσουν να ζητούν 20 ευρώ από όσους θέλουν να διακόψουν οριστικά μια σύνδεση.