22 Ιανουάριος 2014, 20:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:38

Ο Φάρος Ποντίων Πατρών τίμησε τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο

  • Ο Φάρος Ποντίων Πατρών τίμησε τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και θρησκευτικήκατάνυξη ο «Φάρος Ποντίων Πατρών» τίμησε τη μνήμη του πολιούχου των Ποντίων, Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, την προηγούμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Τελέσθηκε Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου & Οσίου Ιωάννου Ρώσου Πατρών, (Ελευθερίου Βενιζέλου και Οζήρου).

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Κωτσόπουλος αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στη ζωή, τα μαρτύρια, αλλά και το φρικτό και συγκλονιστικό θάνατο του Αγίου.

Μέλη του χορευτικού τμήματος του Φάρου Ποντίων πλαισίωναν τιμητικά την Ιερά Εικόνα του Αγίου Ευγενίου, ενώ αρκετά ήταν τα μέλη του συλλόγου που προσκύνησαν και άναψαν ένα κερί στη μνήμη του.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός συνεχίζει να τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου και να εμπνέεται από την θαυματουργική του δράση. Ο Άγιος Ευγένιος ήταν ο πολιούχος Άγιος της Τραπεζούντας και γι’ αυτό επονομάζεται ο Τραπεζούντιος. Ο Άγιος συνδέεται με την πόλη στην οποία γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε και μαρτύρησε και οι πιστοί είναι περήφανοι για την καταγωγή του αναφέροντας συνεχώς την πόλη της καταγωγής του. Ήταν ο δεύτερος επίσκοπος, μετά τον ιδρυτή της Απόστολο Ανδρέα.

Μαρτύρησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. (21 Ιανουαρίου 290), μία εποχή όπου ο χριστιανισμός εμφανίστηκε κι άρχισε να εξαπλώνεται στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου υπό την αυτοκρατορία των Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. Σε μία περίοδο σκληρών, ίσως και των σκληρότερων, διωγμών απέναντι στους Χριστιανούς, όταν οι έπαρχοι της Καππαδοκίας και Αρμενίας, Λυσίας και Αγρικόλαος, έκαναν πράξη το απάνθρωπο διάταγμα να θανατώνουν κάθε πιστό της νέας θρησκείας, ο Άγιος Ευγένιος έζησε και μαρτύρησε, μαχόμενος κάθε στιγμή υπέρ της παρρησίας της βαθιάς του πίστης στον Ιησού Χριστό και το κήρυγμά του.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, το διοικητικό συμβούλιο του Φάρου πρόσφερε στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, καφέ και εδέσματα στη Εστία του, που βρίσκεται στην Ελ. Βενιζέλου 38 και Σολωμού (κτήριο ΑΔΕΠ).

Πηγή: thebest.gr

Gallery