3 Οκτώβριος 2018, 21:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2018, 21:17

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο Μαξίμου για το χρηματιστηριακό κραχ

 • Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο Μαξίμου για το χρηματιστηριακό κραχ
  (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών συγκάλεσε σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας. Οι εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο εξετάστηκαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και του υφυπουργού υπό τον πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, τονίστηκε ότι «οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών:

 • Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο.
 • Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
 • Υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018.
 • Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση.
 • Σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους».

Σημειώνεται επίσης ότι «εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος:

 • Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα.
 • Διαρκής μείωση της ανεργίας.
 • Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης».

«Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για το λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Αναφέρεται τέλος ότι «σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ρος
Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αμερικανός υπουργός επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό σε συνέχεια των επαφών που είχαν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συγκατάθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στη διοίκηση της EBRD, ώστε η τελευταία να επεκτείνει την επενδυτική δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέχρι το 2023.

Όπως σημειώνεται, «στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ για το διαρκές ενδιαφέρον του και την εποικοδομητική του ανταπόκριση στην προσπάθεια ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.