3 Οκτώβριος 2018, 19:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2018, 13:36

Νέα θεραπεία για την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS)

  • Νέα θεραπεία για την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS)
    (Φωτ.: pixabay.com / ColiN00B)

Νέοι δρόμοι για την αποκατάσταση των τραυμάτων της σπονδυλικής στήλης και τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων που έχουν να κάνουν με την κίνηση, όπως η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), ανοίγουν χάρη σε μια σημαντική ανακάλυψη που έκαναν ερευνητές στη Σουηδία.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Karolinska ανακάλυψαν έναν άγνωστο μέχρι στιγμής τρόπο που χρησιμοποιούν τα νευρικά κύτταρα για να ελέγχουν την κίνηση των μυών, γεγονός που φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες νευρολογικών παθήσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο τρόπος με τον οποίο οι κινητικοί νευρώνες επικοινωνούν με τους μυς είναι πολύ πιο δυναμικός από ό,τι οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις που μαρτυρούν ότι έχει άμεση σχέση με τα πρώτα στάδια παθήσεων όπως το ALS και η νωτιαία μυϊκή ατροφία, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν παθήσεις του κινητικού νευρώνα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η λειτουργία των νευρομυϊκών συνάψεων μπορούν να αλλάξουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες και σε συγκεκριμένες παθήσεις προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις, γεγονός που αποτελεί εντελώς απροσδόκητο εύρημα», είπε ο επίκουρος καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης δρ Κωνσταντίνος Αμπατζής.

Η ικανότητα της εκούσιας κίνησης βασίζεται στην επικοινωνία των μυών με τον εγκέφαλο και είναι θεμελιώδης για την επιβίωση όλων των ειδών του ζωικού βασιλείου. Ωστόσο, μέχρι πρότινος οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι συνάψεις των νεύρων αποτελούν ένα πολύ πιο απλό σύστημα στα ενήλικα θηλαστικά, γι’ αυτό και εξακολουθούν να αναζητούν πληροφορίες για το πώς επηρεάζεται η επικοινωνία των μυών με τον εγκέφαλο και πώς ο κινητικός νευρώνας των ενηλίκων μπορεί να ανταποκριθεί σε κάποια βλάβη ή στις περιβαλλοντικές αλλαγές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

  • Με πληροφορίες από το sciencedaily.com.