7 Οκτώβριος 2018, 00:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2018, 00:20

Ποντιακό ημερολόγιο 2019: Ο Πόντος είναι ιδέα, πίστη και παράδοση

  • Ποντιακό ημερολόγιο 2019: Ο Πόντος είναι ιδέα, πίστη και παράδοση
    Το εξώφυλλο του ημερολογίου

Ένα ξεχωριστό ημερολόγιο για την παράδοση, τον πολιτισμό, τον λαογραφικό πλούτο του ποντιακού λαού αλλά και με πληροφορίες για την κοινωνική του ζωή όπως προκύπτουν από αφηγήσεις οικογενειών από τον Πόντο, κυκλοφόρησαν για το 2019 οι εκδόσεις Μύρτος.

Μια προσεγμένη έκδοση που ταξιδεύει τον αναγνώστη στο χθες – τις μυρωδιές, τα χρώματα, τα αρώματα και τις συνήθειες των κατοίκων του Πόντου, μέσα από τις παραδόσεις που διατηρούνται ζωντανές από γενιά σε γενιά.

Το ημερολόγιο ξεκινά με κείμενο για την Παναγία Σουμελά, και περιλαμβάνει ποντιακές παροιμίες και πληροφορίες για τον παραδοσιακό γάμο και την αγροτική ζωή στον Πόντο, που συνοδεύονται από σχετικές φωτογραφίες. Επίσης, σε κάθε μήνα υπάρχουν κείμενα για τις παραδοσιακές φορεσιές, τη μουσική και τα όργανα, τα παιδικά παιχνίδια, το θέατρο, τα κάλαντα, αλλά και ποντιακές συνταγές.

Το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο ημερολόγιο είναι ευγενική προσφορά της Ειρήνης Καλεμκερίδη, του Ιωάννη Βοριαζίδη και της συζύγου του Ηρώς, από τα προσωπικά τους αρχεία. Η έρευνα και τα κείμενα για τα ποντιακά ήθη και έθιμα έγινε από την Αριάδνη Γιαννοπούλου, ενώ η σελιδοποίηση από τη Μαρία Φαφούτη.

«Ο Πόντος είναι ιδέα, πίστη και παράδοση» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο.