3 Οκτώβριος 2018, 14:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Οκτώβριος 2018, 13:07

Μαθήματα ποντιακής λύρας και... μέσω διαδικτύου!

  • Μαθήματα ποντιακής λύρας και... μέσω διαδικτύου!
    Ο Βασίλης Παπαδόπουλος στο εργαστήριό του

Με καλή διάθεση και πάνω απ' όλα με πάθος για την ποντιακή παράδοση, ο καθηγητής ποντιακής λύρας του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας και κατασκευαστής ποντιακής λύρας από την Πτολεμαΐδα Βασίλης Παπαδόπουλος πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια μαθήματα ποντιακής λύρας online σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί είναι οι μαθητές του από όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, χωρίς απαραίτητα να έχουν ποντιακή καταγωγή.

«Οι μαθητές μου δεν είναι όλοι Πόντιοι, πολλοί απλώς λατρεύουν την ποντιακή παράδοση και κουλτούρα χωρίς να έχουν καταγωγή από τον Πόντο» αναφέρει στο pontos-news.gr ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

Τα μαθήματα είναι ατομικά και γίνονται ανάλογα με το επίπεδο του κάθε μαθητή και πόσο γρήγορα θέλει να μάθει να παίζει λύρα. Ο καθηγητής δείχνει στον μαθητή βήμα-βήμα το σκοπό ενός τραγουδιού και έπειτα ο μαθητής παίζει το κομμάτι αυτό. «Ο τρόπος που διδάσκω είναι πάντα παραδοσιακός και μόνο με παραδοσιακούς σκοπούς από την πατρίδα, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο εκμάθησης» συμπληρώνει ο Β. Παπαδόπουλος.

Ο νεαρός καθηγητής έχει μαθητές όλα αυτά τα χρόνια από Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία, Τσεχία, Ισραήλ, Γαλλία, Αγγλία και αλλού, ενώ μοιράζεται με το pontos-news.gr ένα περιστατικό με μαθητή του που θα το θυμάται για μια ζωή. «Μου έχει κάνει απίστευτη εντύπωση πώς ένας μαθητής μου μέσα σε 19 μαθήματα έμαθε να παίζει λύρα, και παίζει σε γάμους στη Νέα Υόρκη» καταλήγει.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ΕΔΩ.

Ελένη Κάλλη