2 Οκτώβριος 2018, 11:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Οκτώβριος 2018, 12:46

Βαρθολομαίος: Mέχρι τέλους η διεκδίκηση των πατρώων θησαυρών!

  • Βαρθολομαίος: Mέχρι τέλους η διεκδίκηση των πατρώων θησαυρών!
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγείται κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης εικόνων στη Μονή Βλατάδων (ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους την –με κάθε νόμιμο και ηθικό μέσο– διεκδίκηση των πατρώων θησαυρών μας» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε εκδήλωση παρουσίασης έκδοσης αφιερωμένης στα εκατό χρόνια από τη λεηλασία σπάνιων ιστορικών κειμηλίων από τη Μονή Εικοσιφοινίσσης του Παγγαίου από Βούλγαρους επιδρομείς, κατά τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε έκκληση προς τις ελληνικές κρατικές και πολιτικές Αρχές να εντάξουν το αίτημα «της απροφασίστου επιστροφής όλων των υπό των Βουλγάρων αρπαγέντων θησαυρών των μονών της Μακεδονίας» στις διμερείς επαφές, αλλά και στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Ανέφερε ότι σπάνιας ιστορικής αξίας κειμήλια, αρχαία χειρόγραφα, αφιερώματα, εικόνες και άλλοι «θησαυροί πνευματικοί και πολιτιστικοί των Ελλήνων» οι οποίοι «ηρπάγησαν, χωρίς φόβο Θεού» από μοναστήρια της Μακεδονίας, εκείνη την εποχή, «εφυγαδεύθησαν» στη γειτονική χώρα και είτε κρύπτονται σε μυστικές συλλογές, είτε εκτίθενται σε μουσεία «ως δείγματα ενός δήθεν βουλγαροβυζαντικού πολιτισμού», ή και πουλήθηκαν παράνομα σε μουσεία και βιβλιοθήκες τρίτων χωρών. Εξήρε, μάλιστα, τη στάση της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου, η οποία προ διετίας επέστρεψε μια Καινή Διαθήκη του 9ου αι., κειμήλιο της μονής της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας (Κώδιξ 1424), που είχε αποκτήσει σε δημοπρασία, και πρόσθεσε: «Όλα τα υπόλοιπα κατακρατούνται ακόμη παρά πάσα έννοια δικαίου, πάντα νόμον ηθικής και παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου προς την ανωτάτην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βουλγαρίας και προς το πατριαρχείο της Σόφιας. Πρόκειται για μια μεγάλη πληγή στο σώμα της Ρωμιοσύνης, η οποία παραμένει ανοιχτή και χάσκουσα, επί ένα ολόκληρο αιώνα».

Ο Πατριάρχης συνέχισε λέγοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η μητρόπολη της Δράμας και άλλες πληγείσες μητροπόλεις, δεν θα παραιτηθούν από το στόχο της επιστροφής όλων των κλεμμένων κειμηλίων και πρόσθεσε: «Οφειλετικώς, κρατούμε το θέμα ανοιχτό και δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι της πλήρους και τελείας διευθετήσεώς του, δηλαδή μέχρι να μας επιστραφεί και το τελευταίο εκ των διαρπαγέντων ιερών και οσίων».

Ο κ. Βαρθολομαίος τοποθετήθηκε για το θέμα σε ομιλία του με αφορμή την παρουσίαση του τόμου Η λεηλασία της Εικοσιφοινίσσης – Εκατό χρόνια από την κλοπή (1917-2017), σε κοινή εκδήλωση των μητροπόλεων Δράμας και Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, στη μονή Λαζαριστών.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι μητροπολίτες Δράμας Παύλος και Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο αγιορείτης γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Παπάζογλου, και ο αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Μαμαλούκος.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.