1 Οκτώβριος 2018, 14:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2018, 13:13

Φίλης: Και μόνο η προοπτική της Μεγάλης Αλβανίας είναι αρνητικό στοιχείο

  • Φίλης: Και μόνο η προοπτική της Μεγάλης Αλβανίας είναι αρνητικό στοιχείο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Νίκος Φίλης στέκεται ιδιαιτέρως στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη και αφορά την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια. Μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ ο πρώην υπουργός τόνισε και μόνο να υπάρξει η προοπτική για τη Μεγάλη Αλβανία πάνω από τα σύνορά μας είναι ένα αρνητικό στοιχείο. «Δεν κινδυνεύουν τα ελληνικά σύνορα, κινδυνεύει η σταθερότητα στην περιοχή και η αναδιαμόρφωση των κρατών των άλλων που είναι πολύ επικίνδυνο. Κινδυνεύει ένα μικρό κράτος να γίνει παιχνιδάκι στα χέρια γειτόνων που δεν θέλουν τη σταθερότητα», υποστήριξε.

Φίλης: Η αναγνώριση απ’ όλες τις πλευρές και η κατοχύρωση της κρατικής οντότητας της πΓΔΜ είναι στοιχείο ουσιαστικό και αναγκαίο για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σχετικά με το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι η αποχή δεν σημαίνει «όχι», σημαίνει επιφύλαξη και απορία. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η αφόρητη πίεση των δυτικών λειτούργησε αρνητικά («δεν προχωράει έτσι η δημοκρατία σε κανένα μέρος του κόσμου» σημείωσε), και εξήγησε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αντιπαράθεση γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή.

Ο πρώην υπουργός είχε και ένα καρφί για τον Πάνο Καμμένο και για το μήνυμά του στο Twitter με το οποίο χαρακτήρισε άκυρη τη διαδικασία. «Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε τους συνταγματολόγους από την Ελλάδα, με τις δικές τους διαδικασίες θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν. Ο κ. Καμμένος έχει γενικότερη διαφωνία για το θέμα, επικαλείται το Σύνταγμα. Εγώ δεν είμαι συνταγματολόγος και δεν κάνω το συνταγματολόγο», είπε.