1 Οκτώβριος 2018, 13:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2018, 13:14

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν το «ναι» στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ

  • Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν το «ναι» στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ
    Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη Τύπου μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας σε NATO και Ευρωπαϊκή Ένωση (φωτ.: EPA / Nake Batev)

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, που στηρίχθηκε ουσιαστικά από τους Αλβανούς και όχι τους Σλάβους πολίτες της χώρας, χαιρέτισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας τους ηγέτες της γειτονικής χώρας «να ξεπεράσουν τις μικροπολιτικές διαφορές» και να εκμεταλλευτούν αυτή «την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον».

Την ίδια ώρα τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση της πΓΔΜ διεκδικούν μια ιδιότυπη «νίκη», από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αν και η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν ξεπέρασε το 50%, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, αλλά ούτε και το όριο των 700.000 που η σκοπιανή κυβέρνηση είχε θέσει ώστε το αποτέλεσμα να νομιμοποιείται πολιτικά, οι ΗΠΑ αξιολογούν θετικά την έκβαση του δημοψηφίσματος. «Θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Χέδερ Νάουερτ.

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Δημοκρατία της Μακεδονίας (σ.σ.: sic) την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας (σ.σ.: sic) και Ελλάδας. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία (σ.σ.: sic) να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών» είπε.

«Παραμένω στη θέση του»
Νωρίτερα, ο Ζάεφ είχε πανηγυρίσει την «επιτυχία της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής Μακεδονίας» μια και «η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε μια ευρωπαϊκή Μακεδονία». Μάλιστα λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας πως θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας. «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή για να εγκριθεί. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας, προκειμένου να μπούμε σε ΕΕ και NATO» εξήγησε. Το επόμενο βήμα της σκοπιανής κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η διαδικασία είναι δυνατό να ολοκληρωθεί σε 95-106 μέρες και άρα θα υπάρχουν απτές εξελίξεις έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Για να προχωρήσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα, θα πρέπει να τις ψηφίσουν τουλάχιστον οι 80 από τους 120 βουλευτές. Εάν δεν υπάρξει αυτή η δυνατότητα τότε η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προσφύγει στις κάλπες.