21 Ιανουάριος 2014, 08:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:38

Σημαντικά κεφάλαια μετακινούνται από την τουρκική κεφαλαιαγορά στην ελληνική

  • To ΥΠΕΞ παραβλέπει τη Γενοκτονία για να τα βρει με την Τουρκία

Σημαντικά κεφάλαια μετακινούνται από την τουρκική κεφαλαιαγορά στην ελληνική

Σημαντικά κεφάλαια μετακινούνται από την τουρκική κεφαλαιαγορά στην ελληνική τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της έντονης πολιτικο-οικονομικής αναταραχής που ταλανίζει τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές η έντονη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά είναι προσδεδεμένη στο ευρώ, έχει ως αποτέλεσμα την αναπόφευκτη φυγή κεφαλαίων από την Κωνσταντινούπολη προς την Αθήνα.

Η ασταθής πολιτική κατάσταση που δοκιμάζει την Τουρκία, αποτυπώνεται καλύτερα στο κόστος δανεισμού των τουρκικών δεκαετών ομολόγων που έχουν ρήτρα δολαρίου και το οποίο έφτασε στο 10%, από το 6% που ήταν τον προηγούμενο Μάιο.

Την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει υποχωρήσει στο 7,7% από 11% που ήταν στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού.

Κι ενώ κεφάλαια εγκαταλείπουν μαζικά την Τουρκία, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, στην Ελλάδα εμφανίσθηκαν και εκτελέστηκαν εντολές ξένων επενδυτών στα τρίμηνα έντοκα του ελληνικού Δημοσίου.

Επτά ξένες τράπεζες φέρονται να συμμετείχαν στη δημοπρασία, καλύπτοντας, περίπου το 25% της έκδοσης, ύψους 1,625 δισ. ευρώ, οδηγώντας το επιτόκιο στο 3,75%.

Οι προβλέψεις για το κόστος της έκδοσης ήταν για 4%, ενώ προσφέρθηκαν κεφάλαια υπερδιπλάσια του ζητούμενου ύψους.

Η πρώτη φορά που είχε καταγραφεί ζήτηση εντόκων από το εξωτερικό ήταν τον περασμένο Νοέμβριο.

Τότε είχαν απορροφηθεί 200 εκατ. ευρώ και πάλι σε τρίμηνα έντοκα.

Πηγή: epikaira.gr