28 Σεπτέμβριος 2018, 13:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτέμβριος 2018, 13:43

Μεσογειακός κυκλώνας: Νέο δελτίο από την ΕΜΥ, η πορεία σε διαδραστικό χάρτη

  • Οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Σχηματισμένος και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο μεσογειακός κυκλώνας ο οποίος τα επόμενα 24ωρα θα πλήξει τη χώρα μας. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δεν θα είναι σαν τα αντίστοιχα φαινόμενα που εκδηλώνονται στο εξωτερικό, ωστόσο κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι έντασης 9 με 10 μποφόρ, οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και το νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη. Οι άνεμοι στο Ιόνιο στα 7 με 8 και στο Αιγαίο στα 6 με 7 μποφόρ.

Το Σάββατο βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ μέχρι το μεσημέρι θα επηρεαστούν η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια, οι Κυκλάδες και πιθανώς οι Σποράδες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά και μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι έντασης 8 και τοπικά 9 με 10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

Σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς ανέφερε ότι ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο. Το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίζουν να επηρεάζουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και τη νότια Πελοπόννησο, και βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.