1 Οκτώβριος 2018, 11:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Οκτώβριος 2018, 10:54

Οι δημιουργοί του ψηφιδωτού της «Αγια-Σοφιάς» ετοιμάζουν έκθεση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης

  • Οι δημιουργοί του ψηφιδωτού της «Αγια-Σοφιάς» ετοιμάζουν έκθεση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης
    Ο Γιάννης Παπαδόπουλος στο εργαστήριο του (φωτ.: Γιάννης Παπαδόπουλος)

Ένα έργο με πάνω από 20.000 ψηφίδες θα κοσμεί την είσοδο του καινούργιου γηπέδου της ΑΕΚ «Αγια-Σοφιά». Στο ψηφιδωτό εικονίζεται το έμβλημα της ΑΕΚ, ο δικέφαλος αετός, κατασκευασμένο από τον εικαστικό Γιάννη Παπαδόπουλο και τη σύζυγό του Όλγα. Χρειάστηκαν τρεισήμισι μήνες εντατικής δουλειάς, αλλά το αποτέλεσμα αποζημίωσε τόσο τους δημιουργούς του όσο και τους ιθύνοντες της ομάδας. Για το έργο αλλά και για τις επόμενες δράσεις τους μίλησε στο pontos-news.gr ο Γ. Παπαδόπουλος.

«Είναι ένα έργο τέχνης και παράλληλα σύμβολο. Ανατέθηκε σε εμάς ύστερα από ένα διαγωνισμό των στελεχών της Θύρας 21 της ΑΕΚ Βόρειας Ελλάδας», ανέφερε ο εικαστικός.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Μας τίμησε ένα τόσο μεγάλο σωματείο, κάνοντάς μας μέλος της ιστορίας του. Η επιλογή μας για το έργο αυτό ήταν ίσως η κορυφαία καλλιτεχνική στιγμή μας» δήλωσε συγκινημένος ο Γ. Παπαδόπουλος.

Αυτόν τον καιρό ετοιμάζονται πυρετωδώς για την ένατη έκθεσή τους (αγιογραφίας και ψηφιδωτού) η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 22 Οκτωβρίου και θα φιλοξενηθεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 1). Στην επικείμενη έκθεση θα παρουσιαστούν περίπου 40 με 50 έργα τους, κυρίως αγιογραφίες, ψηφιδωτά, εγχάρακτα ψηφιδωτά και πολύ λίγα ζωγραφικά έργα. «Θέλουμε να δείξουμε όσο το δυνατόν ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μας. Ωστόσο θα την χαρακτήριζα αναδρομική έκθεση, αφού θα φιλοξενηθούν έργα των τελευταίων τριών-τεσσάρων χρόνων» συμπληρώνει ο Γ. Παπαδόπουλος. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στις 19:00, από την εικαστικό Λίνα Δεληολάνη και τον συγγραφέα Γιώργο Χατζηθεοφάνους.


Η τελική μορφή του ψηφιδωτού

Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνουν την αγιογράφηση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Αγιάσματος, ενώ βρίσκονται σε συζητήσεις για έκθεσή τους στο Ναύπλιο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ελένη Κάλλη

  • Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινές 18:30-21:30, Σάββατο και Κυριακή 11:30-14:00 και 18:30-21:30.